Geschiedenis van onze huidige kippen

 Geschiedenis kippen


Geschiedenis. Kippen worden al eeuwen gehouden als huisdier. Voor de verse eieren, en ook voor het vlees. Onderzoekers hebben kippen botten gevonden die dateren uit 6000 tot 4000 v.Ch in China. Sinds 3000 v.Ch leeft de kip ook in Europa. Ons huidige kip zoals wij het kennen stamt af van de boskip of Bankivahoen, Gallus gallus of ook Rode Boshoen genoemd. legkippen, vleeskippen en sierkippen, stammen daarvan af.

 Informatie over de Geschiedenis van onze huidige kippen

Ander informatie staat dat dit over de geschiedenis van kippen de Noord-Chinese kippen zijn grofweg gelijktijdig gedomesticeerd met kippen in India en Zuidoost-Azië. Vanuit India kwamen kippen in het Midden-Oosten en uiteindelijk in Europa terecht, de kippen uit Zuidoost-Azië verspreidde zich via de Indische archipel naar Polynesië, en vanuit daar naar Zuid-Amerika.
Zo’n vijfduizend jaar geleden arriveerden de eerste kippen in Europa. Hedendaagse kippen stammen dus niet noodzakelijk direct af van de in noord-China gevonden dieren.

Men denkt dat de Bankivahoen, Gallus gallus, ook wel het Rode Boshoen genoemd, de eerste afstammelingen van dit rode Kamhoen, waarschijnlijk gekruist zijn met het Sonnerathoen. De gele poten zijn vermoedelijk van dit hoen afkomstig. 
Het Rode Kamhoen behoort tot de orde van de Galliformes ofwel hoendervogels.

Daarbinnen behoort het tot de familie van de Phasianidae ofwel de fazanten. Daar weer binnen behoren ze tot het geslacht Gallus ofwel de kamhoenders.

 Er zijn vier soorten kamhoenders beken

•    Gallus Laffayetei, het Laffayetehoen
•    Gallus Sonneratti, het Sonnerathoen
•    Gallus varius, het Groene hoen ook wel Vorkstaarthoen genoemd
•    Gallus gallus, het rode kamhoen
Het rode kamhoen Gallus gallus is het enige kamhoen dat ondersoorten kent. Het zijn er vijf.
•    Gallus gallus gallus, het Cochin-Chinese rode kamhoen;
•    Gallus gallus murghi, het Indische rode kamhoen;
•    Gallus gallus jabouillei, het Tonkinese rode kamhoen;
•    Gallus gallus spadiceus, het Birmese rode kamhoen;
•    Gallus gallus bankiva, het Javaanse rode kamhoen.

Veel van het gedrag van de Huidige kip lijkt dan ook op het gedrag van zijn wilde familielid

Veel van het gedrag van de Huidige kip lijkt dan ook op het gedrag van zijn wilde familielid . Dit  schuwe dier is ongeveer zo groot als een krielkip, leeft in India en Zuidoost Azië nog steeds in het wild. Deze kippen leven in kleine, schuwe groepjes aan de rand van regenwouden en secundaire begroeiing op zoek naar ongewervelde dieren en plantaardig voedsel.

Hoe leven deze kippen en de gedomesticeerde kippen?

Kippen zoals de wilde Bankiva’s, maar ook gedomesticeerde kippen, leven als ze de kans krijgen in kleine groepjes bestaande uit een haan, enkele hennen en kuikens. De dieren in zo’n ‘familie’ kennen elkaar. De haan verdedigt zijn hennen en zijn territorium tegen indringers en waarschuwt voor gevaar.

Wanneer leggen kippen hun eieren

Het Bankivahoen legt in het voorjaar en in de late zomer een nest van vijf tot tien eieren. Hun nest Kuiltje, wordt gevormd door het lichaamsgewicht, bekleed met gras en bamboedladeren, verstopt in dichte begroeiing. De kuikens blijven enkele weken bij de kloek. In deze periode leren ze allerlei gedragingen van de kloek die ze later goed van pas komen, zoals het zoeken naar voedsel. Iets waar de kippen het grootste deel van de dag aan besteden. Dit lijkt wel geschiedenis voor ons huidige kip in Europa, maar geef ze de kans maken ze hun eigen nest in de tuin verstopt achter een boom in een kuiltje.

Geschiedenis? Kippen

Tegenwoordig doen wij het met een broedmachine, als we geen broedse hen hebben. Een broedse hen zien we niet meer zo vaak. Het is bijna geschiedenis. Alleen bepaalde kippenrassen worden nog broeds. Een broedmachine gebruiken  heeft zijn voordelen en nadelen. Als u een broedse hen hebt broed de hen de eieren uit, u hebt geen omkijk naar. Zij verzorgt en beschermt de kuikens en wij zorgen alleen voor voer, water en huisvesting. Als we geen broedse hen hebben, hebben wij alle zorg. Als de kuikens zijn uitgebroed moeten ze onder een warmte lamp. Wij moeten voor ze zorgen wat eigenlijk niet moeilijk is maar je moet wel tijd voor hebben.

covina-broedmachine

kippen-boerderij

 Covina Broedmachine

 

 Twee eieren zijn al gepikt

12-4-2016

De broedsheid van sommige kippen rassen zijn uitgefokt

Kippen kunnen voor zich zelf zorgen in het wild

De geschiedenis toont dat kippen in de natuur voor zich zelf kunnen zorgen. De kippen poetsen hun veren. Ze nemen stofbaden. kippen bewegen en strekken veel, waardoor hun veren, skelet en poten gezond blijven. De kippen vinden hun eigen voedsel. Ze weten waar te overnachten zodat ze niet opgegeten worden. Hoog in een boom!

Een boskip slaapt in een boom vandaar dat onze kippen altijd de neiging hebben om in de boom te springen om daar te overnachten. los lopende kippen in de tuin of  kippen die een nachthok hebben met een open ren  van boven, kunnen makkelijk uit de ren springen om in een boom te overnachten. Verplicht de kippen om in het nacht hok te slapen. Liever niet in de boom. Als er vossen in de buurt zijn, zijn de kippen een makkelijk prooi. Bouw liever een overdekte ren of koop er een, zodat uw kippen geen slachtoffer worden van een vos.

Wij moeten voor onze kippen zorgen. Voor alles moet er gezorgd worden voeding, schuilplaats dus kippenhok.

Alfamix kuikens is het optimale opfokvoer voor kuikens van kippen. U kunt het voer eventueel ook inzetten bij kuikens van fazantachtigen, kwartels, patrijzen, pauwen en andere sierhoenders. De kuikens eten alfamix kuikens graag en nemen het voer snel op. Alfamix kuikens is ook prima geschikt voor kuikens uit natuurbroed, waarbij de kloek mee-eet.

Alfamix kuiken|kippen houden Alfamix kuiken|kippen houden

Garvo alvamix 4kg

Garvo alvamix 12,5 kg

Hou vossen en marters buiten

In streken waar roofdieren de kippen belagen, moet u voorzorg maatregelingen  nemen. Omdat vossen en marterachtigen meestal ’s nachts op pad gaan, sluit de kippen liever op in hun hok zodra het donker wordt. vossen patrouilleeren langs de omheining van de ren om te kijken of ze er in kunnen. Als het een goede ren is kunnen ze er niet in.

Ultrasone dierverschrikker

Met deze krachtige ultrasone dierverschrikker houdt u wilde dieren zoals marters, wilde zwijnen, herten e.d. uit de buurt van uw tuin, carport of huis. De ingebouwde speciale luidspreker met gelakt (tegen vocht beschermd) membraan verspreidt een voor mensen onhoorbare toon van 22 kHz en verdrijft zo de onaangename bezoekers. Door de batterijen kunt u uw beveiligingsapparaat zo nodig snel elders inzetten. Zo kunt u van de zolder boven de garage tot aan bijgebouwen en schuren overal hinderlijk ongedierte (werkt niet altijd voor honden en katten) op afstand houden. Incl. functiecontrole-LED.

Kippen houden