Ei tot kuiken hoe gebeurt dat?




Ei tot kuiken
Het begint met een  eicel van een kip. De eicel rijpt in de eierstok van de hen. Dit gebeurt in zeven tot tien dagen en verandert tot dooier. Als het eitje rijp is, komt het in de eileider terecht. Als de hen gepaard heeft met een haan, is er sperma in het begin van de eileider aanwezig. De eicel kan dan bevrucht worden. Bijna iedere dag komt er een uitgerijpte gele dooier in het begin van de eileider. In de eileider komen eiwit, twee vliezen en de kalkschaal om de dooier heen. Het duurt 25 uur totdat een ei helemaal klaar is. Daarom leggen kippen bijna iedere dag een ei. Soms vallen twee balletjes eigeel tegelijk in de eileider van de hen. Zo’n ei heet een dubbel-dooier.


Ei met kiem

Bevrucht ei hoe ziet het er uit?

Hoe ziet een bevruchte ei er uit? In een eierdooier zie je een klein vlekje. Dit is het kiemschijfje. Als een ei bevrucht is, gaat vanuit dit kiemschijfje een kuiken groeien. Er vormen ook twee hagelsnoeren in het ei. Hagelsnaren zijn net kabeltjes, die de dooier op zijn plaats houden.

De schouwlampen zijn uitstekend geschikt voor het bepalen of een ei bevrucht is of niet.  De schouwlamp is reeds te gebruiken na 3 of 4 dagen broeden bij licht gekleurde eieren. 5-7 dagen bij donker gekleurde eieren. Een schouwlamp gebruikt u altijd door de schouwlamp op de stompe kant van het ei te zetten zodat u de afscheiding van de luchtkamer goed kunt zien.


kapotte ei

Mei 2012

De foto hierboven van dit kuikentje is natuurbroed. Dus niet uit de broedmachine!

Eigeel als voedsel

De kuiken in het ei gebruikt het eigeel als voedsel. Er vormen zich bloedvaten van het eigeel naar het kuiken daardoorheen gaan de voedingstoffen naar het kuiken toe.
Vocht halen kuikens uit het eiwit, dat vooral uit water bestaat. Zo groeien kuikens in hun ei. Doordat eigeel en eiwit minder worden, is er genoeg ruimte voor de kuiken om te groeien.

IMG_3719 IMG_3725

 Klik hier voor alle
Broedmachines

Broed 8 april 2013 uit

Deze kuikens hierboven zitten in een plastic bak in een krat met een warmte lamp  bovenop. Het beste is om een kuikenhok aan te schaffen Klik Hier

Het ei heeft een luchtkamer

Aan de stompe kant van het ei zit een luchtkamer. Er komt zuurstof in die luchtkamer door tienduizend luchtgaatjes, die in de de kalkhoudende schaal zitten. We noemen die gaatjes poriën. De zuurstof gebruikt het kuiken natuurlijk om te ademen.

Hoe helpt u de kuikens om uit het ei te kruipen?

Het is een goed idee op de achttiende dag de eieren te bevochtigen met een planten spuit. Hierdoor wordt het makkelijker voor de kuikens om uit het ei te komen. Op de twintigste dag hoor u al gepiep. Dit komt doordat de kuiken de luchtzak al kapot heeft gepikt. Als dat is gebeurd ontstaat contact met de moeder en het kuiken. Op de eenentwintigste dag komen de kuiken uit het ei.

Wat is de ei tand?

Na 21 dagen breekt de schaal van het ei. Het kuiken heeft de schaal van het ei kapot gemaakt met de eitand. De ei tand is een speciale tand op de snavel van de kuiken. Als hij helemaal uit het ei gekropen is, moet het kuiken nog drogen. Eenmaal opgedroogd, kan hij onder moeders vleugels vandaan. De kuiken scharrelt direct zelf rond en pikt graantjes. Daarom noemen we kippen nestvlieders. Ze kunnen meteen het nest ontvluchten , nadat ze uit het ei gekropen zijn.

Schouwlamp|Kippen houden Schouwlamp|Kippen houden

Schouwlamp High intensity

Draadloos Schouwlampje

Hoe schouwt u een broedei?

Een broedei schouwt u NIET door het ei op de schouwlamp te zetten. U moet de schouwlamp namelijke bovenop het ei zetten, op de stompe kant waar ook de luchtkamer zit. U kunt zo goed de afscheiding van de luchtkamer zien.
Prima product voor een gunstige prijs! Lamp 15 Watt/220-240 Volt. Reservelampjes kunt u bestellen onder art.nr. SL-SFL.

schouwlamp|kippen houden| Ei kippen houden ontwikkeling ei

Schouwlamp Brinsea

Ei Schouwen

Waarom eerst namaak eieren

Leg het liefs eerst namaak eieren in de nest. Zo weet u of de hen goed broeds is. Soms kan het zijn dat de hen na een dag stopt met broeden, terwijl de ontwikkeling van de eieren al opgang is. Pas als de hen een volledige dag op de namaakeieren heeft gezeten moet u ze vervangen met echte eieren. Een kriel hen kan gemiddeld 6 tot 7 eieren broeden. Een grotere hen kan ongeveer 11 of 12 eieren broeden.

kippen houden kippenhouden nepkippenei

Plaats Tabakstelen in het nest

Namaak Eieren

Broedeieren een hele dag laten rusten

Voordat u de eieren onder de broedse hen legt, is het goed de eieren een hele dag te laten rusten op een koele plaats. De broedse hen moet u wel afzonderen van de rest van de hennen zodat ze niet afgeleid wordt van haar taak. Verplaats de hen s’nachts naar een legnest op een rustig donker plekje. Dit kan een kartonnen doos zijn of een houten krat met wat stro of hooi er in.

U kunt enkele gedroogde Tabaksstelen in de nest leggen. De gedroogde tabaksstelen werken preventief tegen luizen en parasieten.

Kunstmatig broeden is ook mogelijk lees meer …

 

Kippen houden!