Geschiedenis Kippen

September 14th, 2012 by elisa Leave a reply »

 Geschiedenis kippen

Geschiedenis kippen houden

Geschiedenis. Kippen worden al eeuwen gehouden als huisdier. Voor de verse eieren, en ook voor het vlees. Onderzoekers hebben kippen botten gevonden die dateren uit 6000 tot 4000 v.Ch in China. Sinds 3000 v.Ch leeft de kip ook in Europa. Ons huidige kip zoals wij het kennen stamt af van de boskip of Bankivahoen, Gallus gallus of ook Rode Boshoen genoemd. legkippen, vleeskippen en sierkippen, stammen daarvan af.

Geschiedenis kippen

Ander informatie staat dat dit: De Noord-Chinese kippen grofweg gelijktijdig gedomesticeerd met kippen in India en Zuidoost-Azië. Vanuit India kwamen kippen in het Midden-Oosten en uiteindelijk in Europa terecht, de kippen uit Zuidoost-Azië verspreidde zich via de Indische archipel naar Polynesië, en vanuit daar naar Zuid-Amerika.
Zo’n vijfduizend jaar geleden arriveerden de eerste kippen in Europa. Hedendaagse kippen stammen dus niet noodzakelijk direct af van de in noord-China gevonden dieren.

Men denkt dat de Bankivahoen, Gallus gallus, ook wel het Rode Boshoen genoemd, de eerste afstammelingen van dit rode Kamhoen, waarschijnlijk gekruist zijn met het Sonnerathoen. De gele poten zijn vermoedelijk van dit hoen afkomstig. 
Het Rode Kamhoen behoort tot de orde van de Galliformes ofwel hoendervogels.

Kippen houden|geschiedenis

Gallus Sonneratti, het Sonnerathoen grijze kamhoen

Daarbinnen behoort het tot de familie van de Phasianidae ofwel de fazanten. Daar weer binnen behoren ze tot het geslacht Gallus ofwel de kamhoenders.

 Er zijn vier soorten kamhoenders bekend:

kippen houden| Geschiedenis

Gallus Laffayetei, het Laffayetehoen gele kamhoen

 

•    Gallus Laffayetei, het Laffayetehoen
•    Gallus Sonneratti, het Sonnerathoen
•    Gallus varius, het Groene hoen ook wel Vorkstaarthoen genoemd
•    Gallus gallus, het rode kamhoen
Het rode kamhoen Gallus gallus is het enige kamhoen dat ondersoorten kent. Het zijn er vijf.
•    Gallus gallus gallus, het Cochin-Chinese rode kamhoen;
•    Gallus gallus murghi, het Indische rode kamhoen;
•    Gallus gallus jabouillei, het Tonkinese rode kamhoen;
•    Gallus gallus spadiceus, het Birmese rode kamhoen;
•    Gallus gallus bankiva, het Javaanse rode kamhoen.

Geschiedenis Kippen

Veel van het gedrag van de Huidige kip lijkt dan ook op het gedrag van zijn wilde familielid . Dit  schuwe dier is ongeveer zo groot als een krielkip, leeft in India en Zuidoost Azië nog steeds in het wild. Deze kippen leven in kleine, schuwe groepjes aan de rand van regenwouden en secundaire begoeiing op zoek naar ongewervelde dieren en plantaardig voedsel.

Hoe leven kippen

Kippen zoals de wilde Bankiva’s, maar ook gedomesticeerde kippen, leven als ze de kans krijgen in kleine groepjes bestaande uit een haan, enkele hennen en kuikens. De dieren in zo’n ‘familie’ kennen elkaar. De haan verdedigt zijn hennen en zijn territorium tegen indringers en waarschuwt voor gevaar.

Wanneer leggen kippen hun eieren

Het Bankivahoen legt in het voorjaar en in de late zomer een nest van vijf tot tien eieren. Hun nest Kuiltje, word gevormd door het lichaamsgewicht, bekleed met gras en bamboedladeren, verstopt in dichte begroeiing. De kuikens blijven enkele weken bij de kloek. In deze periode leren ze allerlei gedragingen van de kloek die ze later goed van pas komen, zoals het zoeken naar voedsel. Iets waar de kippen het grootste deel van de dag aan besteden. Dit lijkt wel geschiedenis voor ons huidige kip in Europa, maar geef ze de kans maken ze hun eigen nest in de tuin verstopt achter een boom in een kuiltje.

 

Geschiedenis? Kippen

Tegenwoordig doen wij het met een broedmachine als we geen broedse hen hebben. Een broedse hen zie je niet meer zo vaak. Het is bijna geschiedenis. Alleen bepaalde kippenrassen worden nog broeds. Een broedmachine gebruiken  heeft zijn voordelen en nadelen. Als je een broedse hen hebt broed de hen de eieren uit, je hebt geen omkijk naar. Zij verzorgt en beschermt de kuikens en wij zorgen alleen voor voer, water en huisvesting. Als we geen broedse hen hebben, hebben wij alle zorg. Als de kuikens zijn uitgebroed moeten ze onder een warmte lamp. Wij moeten voor ze zorgen wat eigenlijk niet moeilijk is maar je moet wel tijd voor hebben.

covina-broedmachine

kippen-boerderij

 Covina Broedmachine

 

 Twee eieren zijn al gepikt

12-4-2016

 

De broedsheid van sommige kippen rassen zijn uitgefokt

Kippen kunnen voor zich zelf zorgen in het wild

De geschiedenis toont dat kippen in de natuur voor zich zelf kunnen zorgen. De kippen poetsen van de veren. Ze nemen stofbaden. kippen bewegen en strekken veel, waardoor hun veren, skelet en poten gezond blijven. De kippen vinden hun eigen voedsel. Ze weten waar te overnachten zodat ze niet opgegeten worden. Hoog in een boom!

 

kippen houden

Natuurbroed

 

Wij moeten voor onze kippen zorgen met of zonder hen. Voor alles moet er gezorgd worden voeding, schuilplaats dus kippenhok. Klik hier voor kuikenvoer

Wilt u zelf een kippenhok, hondenhok, konijnenhok of een  schuur  bouwen? Klik hier voor de Bouwtekening

kuikens-5-2016

Uit de broedmachine

Zoals je ziet slaapt de boskip in een boom. Vandaar dat onze kippen altijd de neiging hebben om in de boom te springen om daar te overnachten. los lopende kippen in de tuin of  kippen die een nachthok hebben met een open ren  van boven, kunnen makkelijk uit de ren springen om in een boom te overnachten. Verplicht de kippen om in het nacht hok te slapen. Liever niet in de boom. Als er vossen in de buurt zijn, zijn de kippen een makkelijk prooi. Bouw liever een overdekte ren of koop er een, zodat uw kippen geen slachtoffer worden van een vos.

Boskip Bankivahoen

 

Hou vossen en marters buiten

In streken waar roofdieren de kippen belagen, moet je voorzorg maatregelingen  nemen. Omdat vossen en marterachtigen meestal ’s nachts op pad gaan, sluit je de kippen liever op in hun hok zodra het donker wordt. vossen patrouilleeren langs de omheining van de ren om te kijken of ze er in kunnen. Als het een goede ren is kunnen ze er niet in.

 

Ultrasone dierverschrikker

Met deze krachtige ultrasone dierverschrikker houdt u wilde dieren zoals marters, wilde zwijnen, herten e.d. uit de buurt van uw tuin, carport of huis. De ingebouwde speciale luidspreker met gelakt (tegen vocht beschermd) membraan verspreidt een voor mensen onhoorbare toon van 22 kHz en verdrijft zo de onaangename bezoekers. Door de batterijen kunt u uw beveiligingsapparaat zo nodig snel elders inzetten. Zo kunt u van de zolder boven de garage tot aan bijgebouwen en schuren overal hinderlijk ongedierte (werkt niet altijd voor honden en katten) op afstand houden. Incl. functiecontrole-LED.

 

vossen

Ultrasone dierverschrikker

 

Vosbestendige afsluiting

Geef uw kippen een veilig plekje. Beveilig de ren met stevige en fijnmazige (3 à 4 cm) afsluitdraad van minstens 1,30 hoog zodat de vos er niet in kan. Bevestig de draad aan de buitenkant van de palen zodat vossen en marterachtigen de ren niet kunnen binnendringen en plooi de bovenzijde van de omheining naar buiten in een hoek van 30°.
Bedek een strook van 40 cm rond het kippenhok – tot vlak tegen de omheining – met tegels of betonplaten. Zo voorkom je dat de vos een toegangspijp zou graven onder de omheining. Vossen zijn wel slim maar ze hebben niet de reflex om vóór de tegels te beginnen graven.

 

Kippen nemen een zandbad

Kippen in de natuur en gedomesticeerde kippen hebben de behoefte om zich te wassen met zand. Zo’n bad is nodig om zich te ontdoen van parasieten. Hiervoor kunt u een aparte bak maken van houd met een opstaande rand van ongeveer 20 centimeter. De grote van de bak hangt af van de grote van de kippen. Voor krielkippen dus dwerghoenders is een bak van vijfentwintig cm bij vijfentwintig cm groot genoeg. Voor grote rassen is een bak van vijfenzeventig bij honderd cm groot genoeg. Vul de zandbak met schoon wit zand. Het zand moet regelmatig wel bij gevuld worden of vervangen worden. Het zandbak moet op een droge plaats staan in de buitenren op een zonnig plekje. U zult merken dat de kippen dan er veel gebruik van zullen maken.

Door de scherpe selectie op leg eigenschappen legt de huidige kip meer eieren gaan leggen, circa driehonderd per jaar.

Kippen met  vrije uitloop

Als er rondom uw huis voldoende ruimte is, zou u de kippen vrij kunnen laten rondlopen. Voor de kippen is dit vanzelfsprekend de natuurlijkste en prettigste manier van leven zoals kippen in de natuur het ook doen. De kippen kunnen zelf bepalen waar ze hun zandbad gaan nemen en waar ze voedsel vandaan halen. Voedsel zoals insecten slakken wormpjes en onkruid. Als ze vrij kunnen rond lopen worden de kippen niet te vet en blijven ze in goede conditie.

Zoals u ziet is niet altijd nodig een zandbak te maken. De kippen In een ren kiezen soms zelf een plek waar droog is en zanderig en maken dat tot hun zandbak zoals hieronder is hun zandbak onder het hok.

Nadelen vrije uitloop van uw kippen

Er zij wel enkele nadelen als de kippen vrij rondlopen. Een nette tuin heeft u dan niet meer. Je tuin blijft niet netjes want de kippen wroeten in de aarde en nemen een uitgebreide zandbad in uw borders bijvoorbeeld. Hier en daar zal je ook ontlasting tegen komen. Het kan ook lastig zijn de kippen s’nachts in hun nachthok te krijgen. Sommige willen bij voorbeeld in een boom overnachten. Het beste is als u uw kippen pas heeft aangeschaft ze een paar dagen in hun nachthok te houden. Na een paar dagen laat u ze los, ze zien hun nachthok dan als hun thuishaven hun veilig plekje. Of als u s’nachts de kippen voert in hun nachthok dan komen ze wel elke avond naar hun nachthok.

U kunt kiezen tussen een bouwpaket of  als u handig bent kunt u kiezen om zelf een kippen hok te bouwn

Wilt u zelf een kippenhok, hondenhok, konijnenhok of een  schuur  bouwen? Klik hier voor de Bouwtekening

Hier onder heeft u een keuze uit een aantal nachthokken met of zonder ren.

 

Kippenhok fortuna|Kippen houden legnest Fortuna|Kippen houden

Kippenhok
Fortuna

Legnest
Fortuna

 

De nestkast

In elk kippenhok dient een nestkast aanwezig te zijn. Een nestkast is de plaats waar kippen hun nest kunnen hebben en hun eieren zullen leggen. De nestkast dient zich in het donkerste gedeelte van het hok te bevinden en wordt in de buurt van de zit stok bevestigd.

kippen houden| kippenhok evy Kippenhok Evi|Kippen houden

Kippenhok
Evy

Kippenhok
Evy

Kippenhuis Evy is gemaakt van de beste materialen. Het hok is echte TOP kwaliteiten en heeft een klassieke uitstraling. De ruime overkapte (groen bitumen) buitenren en extra legnest maken dit een perfect kippenhok.
Door de 3 deuren (ren, nachthok & legkast) kunt u gemakkelijk in het kippenhok komen. U kunt de toegang van het buitenhok naar het binnenhok afsluiten.Tevens wordt het hok compleet geleverd met houten schuiflade met uitneembare metalen opvangbak.
Extra informatie:
• De Toegang van het binnenhok naar het buitenhok kan worden afgesloten.
• De ruime legkast bevind zich aan de rechterzijde van het kippenhok.
• De ren kan worden afgesloten van het hok.
• Eenvoudig in elkaar te zetten door de meegeleverde handleiding
• Uitneembare schijflade
• Overkapte Ren.
• Vierkante zitstokken.
• Geschikt voor 3 tot 5 kippen.
Afmetingen van het kippenhok: 180 x 74 x 150cm:
• Gaas openingen: 11 mm.
• Meer maten vind u op de detailfoto

Wilt u zelf een kippenhok, hondenhok, konijnenhok of een schuur bouwen?

Klik hier voor de Bouwtekeningen

kippenhok olivier|Kippen houden Kippenhok Fortuna|Kippen houden

Kippenhok Olivia

Kippenhokken Fortuna

Kippenhok Marly en buitenren Lientje

kippenhok Lientje voor konijnen en hoenders. Kippenhok Lientje is een buitenhok dat geschikt is voor konijen en kippen. Het is weersbestendig en heeft een bitumen dak. Het dak kan geopend worden het geeft toegang tot zolder waar benodigde artikelen bewaard kunnen worden. Het hok is gemaakt van voorbewerkt hout. Dit hok heeft verlengde poten voor een betere ventilatie en gegalvaniseerde bodem voor eenvoudige reiniging. Kippenhok Lientje voor kippen en konijnen heeft een bij passende uitloop. Deze uitloop heeft één gesloten zijde. Uitloop heeft een te open klapbaar dak. Wordt geleverd als bouwpakket en is eenvoudig in elkaar te zetten.

Kippenhok Fortuna

Kippenhok Fortuna 200x80x117cm (inclusief legkast). Gemaakt van hoge kwaliteit Dennenboomhout . Dit maakt het hok weer en winter vast. Inculsief toegang met 4 deuren en een uitneembare schuiflade. geschikt voor 3 tot 5 kippen. Extra informatie: Klik hier

 

Kippenhok mary|Kippenhouden Buitenren marly|Kippenhouden

Kippenhok Lientje

Buitenren Marly

 

Wilt u zelf een kippenhok, hondenhok, konijnenhok of een schuur bouwen?

Klik hier voor de Bouwplan

 

Buitenren marly Beukensnippers|Kippen houden

Buitenten Marly
ook voor konijnen

Klik hier Beukensnippers

 

Beukensnippers

Beukensnippers gebruiken als bodembedekking in dierenverblijven heeft vele voordelen. De snippers zijn nagenoeg stofvrij. Dit is goed voor de luchtwegen van mens en dier. Het kan dienen als isolatiemateriaal om de warmte vast te houden. De uitwerpselen kunnen eenvoudig worden verwijderd door de omringende beukensnippers op te pakken.
Geschikt voor: Kippen, Sierpluimvee, Konijnen, Fretten, Reptielen, Hamsters, Cavia’s en meer.

De snippers van de beukenboom zijn hygiënisch, zo goed als stofvrij en droog. Het is een natuurlijk en milieuvriendelijk product.
• Bijna geheel stofvrij. Dit komt ten goede van de luchtwegen, voor zowel mens en dier
• Natuurlijk product, het afval kan in de GFT bak
• Speciaal afgestemd op het gebruik als bodemmateriaal
• Uitwerpselen van de dieren gemakkelijk te verwijderen
• Gebruik zowel binnen al buiten mogelijk
• Hygiënisch materiaal

Kippenhok met ren

 

kippenhok Armelle|Kippen houden Kippenhok Armelle|Kippen houden

Kippenhuis Armelle

Kippenhuis Armelle

Kippenhok of kippenhuis Armelle

Kippenhuis Armelle is 185cm breed, geschikt voor 3-6 kippen en gemaakt uit de materialen voor een duurzaam kippenhok. Het hok is voorzien van een afsluitbare ingang naar het nachthok. Inclusief trapladder en zitstokken. Ook hebben de kippen keuze uit 2 gescheiden legnesten. Het heeft een uitneembare schuiflade dat de mogelijk maakt het hok makkelijk schoont te houden. Via de 3 toegangsdeuren/luiken kunt u overal in het kippenhok komen. Meer informatie klik hier of op het hok zelf.

 

Kippenhok Armelle|Kippen houden Kippenhok Armelle|Kippen houden

Kippenhuis Armelle

Kippenhuis Armelle

 

Transportkist pluimvee. Kippen horen in een horen in een transportkist vervoert te worden. Als het om 1 of 2 kippen gaat kan het wel in een doos met gaten voor ventilatie. Niet in een tas!

Een kip vervoeren in een Tas? binnen een paar minuten maakt ze een gat in de tas en ze is ontsnapt!

 

Kippen houden Transportkist kippen|Kippen houden

Kip vervoeren in tas?

Transportkist 2 deuren

 

Transportkist voor pluimvee. Dit exemplaar heeft 2 deuren is door zijn maat iets makkelijker te hanteren dan de andere in ons assortiment.
Kleur: Oranje
Afmetingen: 77 x 58 x 28cm

 

Transportkist|Kippen houden Transportkist duiven kuikens

Transportkist
Pluimvee

Transportkist
Kuiken|Duiven
Kwartels

Kippen houden

Be Sociable, Share!
Advertisement

Comments are closed.