Kuikens uitbroeden en verzorgen

Kuikens uitbroeden en verzorgen


Wil je geen haan maar wel kuikentjes? Dat is natuurlijk mogelijk. Als u kuikens wilt uitbroeden moet u een hen aanschaffen van een bepaalde ras die vaak broeds raken en goede moeders zijn. De Cochin en zijdehoeders, Sussex, Wyandotte zijn betrouwbare broedsters. Dit kunnen grote als kleine rassen zijn. U koopt dan broedeieren bij een boer van een ras die u wenst uit te broeden. Broedeieren zijn meestal goedkoper dan kuikens kopen.

kippen houden

De gene waar u de broedeieren hebt gekocht kan u niet de garantie geven als ze allemaal bevruchte eieren zijn of dat ze allemaal gaan uitkomen. U weet ook niet of ze hanen of hennen worden. Het wordt een verrassing. Wanneer uw hen broeds is en niet meer van het nest afkomt is het tijd om de broedeieren aan te schaffen.

Waarom is het beter eerst namaak eieren in het nest te leggen?

kippen houden| Kuikens kippenhouden nepkippenei

Tabakstelen in nest

Namaak Eieren

U moet weten of de hen goed broeds is. Soms kan het zijn dat de hen na een dag stopt met broeden, terwijl de ontwikkeling van de eieren al opgang is. Pas als de hen een volledige dag op de namaakeieren heeft gezeten kunt u ze vervangen met echte eieren. U kunt enkele gedroogde tabakstelen  of nestkruiden in het nest leggen. De gedroogde tabakstelen werken preventief tegen luizen en parasieten.

Een kriel kip kan gemiddeld 6 tot 7 eieren broeden. Een grotere hen kan ongeveer 11of 12 eieren broeden.

In elk kippenhok dient een nestkast aanwezig te zijn. Een nestkast is de plaats waar kippen hun nest kunnen hebben en hun eieren zullen leggen. De nestkast dient zich in het donkerste gedeelte van het hok te bevinden en wordt in de buurt van de zit stok bevestigd.

Voordat u de eieren onder de broedse hen legt, is het goed de eieren een hele dag te laten rusten op een koele plaats. De broedse hen moet u wel afzonderen van de rest van de hennen zodat ze niet afgeleid wordt van haar taak. Verplaats de hen ‘s nachts naar een legnest op een rustig donker plekje. Dit kan een kartonnen doos zijn of een houten krat of een legnest met wat stro of een ander bodembedekker erin. Leg ook enkele tabakstelen  of nestkruiden tegen parasieten.

kippen houden| Kuikens| Legnest kippen houden| Kuikens| Legnest

Klik hier Legnest kunsstof

Klik hier Legnest kunsstof

Bloedluizen kunnen zich slecht verstoppen in een kunstof legnest

Dit handige legnest, verkrijgbaar in geel en bruin, is erg geschikt voor het zelf gemaakte kippenhok zonder legnest. Het nest bestaat uit één geheel waardoor er bijna geen naden en kieren inzitten. Hierdoor kunnen de bloedluizen zich slecht verstoppen. U kunt meerdere legkasten aan elkaar koppelen en u kunt tijdens de schoonmaak het opstaprekje ook inklappen waardoor de kip niet kan ontsnappen.

Als de kippenhok al een ingebouwde legnest heeft is het niet nodig een kunstof legnest aan te schaffen. Het heeft wel zijn voordelen. Luizen kunnen zich moeilijk verstoppen want het heeft bijna kieren of naden.

Als de hen aan het broeden is kan het wel nodig zijn om haar in een aparte legnest te plaatsen

Als de hen aan het broeden is kan het wel nodig zijn om haar in een aparte legnest te plaatsen vooral als u andere hennen hebt die de zelfde legnest gebruiken om hun eieren te leggen. De broedse hen heeft dan de neiging om elke dag de verse eieren die door de andere hennen worden gelegd bij haar nest te doen. Dat veroorzaakt problemen. De hen heeft op den duur eieren in verschillende ontwikkeling fases. Na 21 dagen worden de eieren uitgebroed maar de eieren van de andere hennen die ze bijvoorbeeld op dag 3 of dag 4 in haar nest heeft gerold zijn nog niet uit het ei. De Hen moet dan langer dan 21 dagen op de restant eieren zitten wat niet goed is voor de hen. Er is vaak een groot kans dat uit die eieren geen kuikentjes komen want de eieren worden geïnfecteerd met bacteriën en de kuikens gaan in het ei dood.

kunstmatig broeden is ook mogelijk

Er zijn broedmachines in verschillende prijsklasse. Er zijn handmatige broedmachines en automatische of half automatische broedmachines. Kunstmatig broeden heeft u geen haan nog hen nodig. U heeft alleen broedeieren nodig en een goede broedmachine! Klik hier voor alle broedmachines

Kuikens uitbroeden en verzorgen
Klik hier Broedmachine Puisor

Het is leuk en leerrijk om uw dieren zelf uit te broeden. Koop broedeieren via marktplaats en broed de kuikens uit met een broedmachine. Vergeet niet dat kuikens die door een broedmachine zijn uitgebroed kunstmatige warmte nodig hebben. Er is geen kloek die ze warm houdt. Een warmte lamp of warmteplaat is dan noodzakelijk.

Een Couveuse wordt gebruikt voor pasgeboren kuikens of zieke dieren. Voor pasgeboren kuikens en zieke dieren is een couveuse dè oplossing. In een couveuse kan je de omgeving optimaal controleren om zo het dier aan te laten sterken en te verzorgen. Zoogdieren, pasgeboren papegaaien en roofvogels zijn vaak blind en hulpeloos bij de geboorte. Ze kunnen zichzelf simpelweg niet redden zonder een verzorger. Ook voor deze dieren is een couveuse de ideale oplossing.

Wilt u niet zelf uitbroeden?

Er zijn hobby bedrijven die eieren uitbroeden voor liefhebbers. Via de verschillende kippen verenigingen kan je adressen krijgen waar u uw eieren kan laten uitbroeden. Het leukste is het zelf te doen.

Covina-broedmachine?Kuikens|Kippen houden Covina 25 broedmachine|kippen houden

Kuikens uitgebroed
Covina 24 Half Automaat

Kuikens uitgebroed
Covina 24 Half Automaat

Deze zeer eenvoudig te bedienen broedmachine is geschikt voor zowel de beginnende als ervaren liefhebber. De uitkomstresultaten zijn perfect! Het is een motor broedmachine. Dit betekend dat de temperatuur door middel van een thermostaat wordt geregeld en met een ventilator wordt verspreid. U hoeft dus na het instellen helemaal niks meer te doen, behalve de eieren te keren door de hendel in of uit te trekken!

Covatutto 24 Digitaal

Een stevige en robuuste broedmachine. Deze machine is geschikt voor alle type eieren en gemakkelijk schoon te maken. Met het digitale display leest u eenvoudig de benodigde gegevens af. Zo kunt u de temperatuur aflezen en wordt er met leds aangegeven wanneer u de eieren dient te keren, wanneer u water moet bijvullen en kunt u zelf invullen wat voor cyclus u aanhoud zodat het systeem u kan waarschuwen.

Klik hier voor alle broedmachines

Thermometer op voetje

Deze thermometer op voetje heeft een goede nauwkeurigheid en beschikt over zowel een Celsius- als een Fahrenheitindicatie. Bij de broedtemperatuur (voor motorbroedmachines) staat een streepje bij 37.7 Celsius en bij 99.8 Fahrenheit. Temperatuurindicatie tussen 20-45 graden Celsius (70-110 Fahrenheit). Lengte 150mm en diameter 6,5mm. Meer info klik op de thermometer

Klik hier voor de verschillende broedthermometer

broedthermomether | kippen houden| Kuikens digitale-termometer

Broedthermometer op voetje

Klik hier Broedthermometers

Kuikens helpen of niet?

De eieren die op de tweeëntwintigste dag niet zijn uitgebroed zijn soms eieren die een dode kuiken bevatten of het zijn onbevruchte eieren. Haal die eieren direct uit het nest. Het gebeurd weleens dat kuikens op de tweeëntwintigste dag worden uitgebroed. Er wordt aangeraden om kuikentjes die niet zelf uit het ei kunnen komen niet te helpen. Eigenlijk is er geen enkele reden waarom je kuikens niet uit het ei mag helpen, zolang je weet dat het misschien gehandicapte of zwakke kuikentjes zijn die veel zorg nodig hebben.

Kuikens uitbroeden en verzorgen

Het witte kuikentje heb ik uit het ei geholpen, ze heeft een kromme snavel. De zwarte heeft geen handicapt, die is zelf uit het ei gekropen. Het bakje waarin het voer  van het witte kuikentje zit moet altijd vol zijn anders kan ze niet eten vanwege haar kromme snavel. Ze krijgt dan ook een sneetje nat gemaakte bruinbrood, dat kan ze heel goed eten. Haar waterbak moet altijd vol zijn anders kan ze niet genoeg drinken vanwege de kromme snavel. Het is een zorg kuikentje! Het is altijd zielig als een kuiken niet uit het ei kan komen. Of je helpt de kuiken uit het ei of het gaat dood.

Kuikens uitgebroed
Covina 24 Half Automaat

Kuikens uitgebroed
Covina 24 Half Automaat

Verzorging van uw kuikens. Zijn de kuikens al uitgebroed ?

Wat hebben uw kuikens nodig? Als uw kuikens zijn uitgebroed heeft u het volgende nodig:

Waarom een Kuikenhok aanschaffen? Hoeveel ruimte is er nodig?

Omdat kuikens kunnen springen is het handig om een kuikenverblijf te gebruiken die aan de bovenkant is afgesloten. uw kuikens zijn dan veilig. Een knaagdierenhok voor binnen is ook ideaal als opgroei kooi. Bij de verzorging van kuikens is het belangrijk dat het kuikenhok genoeg ruimte biedt voor het aantal kuikens. Voor 10 kuikens van een middelgroot ras heb je genoeg aan een ruimte van 80x40cm. Het hok mag groter maar niet te groot anders kunnen de kuikens het voer, water en de warmtebron niet meer vinden. Er is geen moederkloek die ze roept.

Kuikens uitbroeden en verzorgen

Armatuur met schakelaar

Klik hier Kuikenhok

De juiste bodembedekking voor het kuikenhok

Belangrijk voor een gezond kuikenhok is dat het zo hygiënisch mogelijk is. De juiste bodembedekking voor kuikens absorbeert goed en bevat zo min mogelijk stof. Een droog kuikenhok voorkomt ziektes. Voorbeelden van goede bodembedekking voor kuikens zijn: zaagsel en hennepvezel.

Klik hier voor bodembedekking

Locatie van het kuikenhok is ook heel belangrijk

Een hok mag niet op de tocht staat. Zet het hok ook niet in de zon, het kan namelijk te warm worden. Een bijkeuken of schuur is een perfecte plek om kuikens op te laten groeien. Zorg ervoor dat de kuikens niet van een warme ruimte direct de kou in gaan. De kuikens worden ziek.

Warmteplaat of een warmtelamp voor uw kuikens

Als u kuikens grootbrengt zonder moederkloek hebben ze een warmtebron nodig zodat ze zich goed kunnen ontwikkelen. Er zijn verschillende soorten warmtebronnen: een warmtelamp en een warmteplaat. De warmteplaat heeft ten opzichte van de warmtelamp vele voordelen. Door de warmteplaat zitten de kuikens sneller in de veren. Ze zijn sneller afgehard waardoor de kuikens gezonder blijven. De warmteplaten uit de comfort serie hebben een zeer lange levensduur. De warmteplaten zijn voornamelijk vervaardigd uit kunststof.

Klik hier voor een overzicht van alle Warmteplaten.

Waarom is een warmteplaat beschermer nodig?

Omdat de kuikens op de warmteplaat springen wordt deze vuil. Dit is niet hygiënisch en geeft een blijvende nare lucht op de warmteplaat. Een beschermkap voor de warmteplaat voorkomt deze vieze bende. Voor de kuikens kan het geen kwaad, ze glijden van de beschermkap af op het zaagsel in het hok. Hierdoor blijft de plaat schoon van uitwerpselen en zijn er geen nare luchtjes. Stof op de kap kan er eenvoudig afgewassen worden met (heet) water.

Klik hier voor Afdekkap of warmteplaat beschermer

Verzorging van uw kuikens << Het gebruiken van een warmte lamp

Kijk naar de kuikens hier onder, zo weet u of de kuikens het te warm of te koud hebben. Aan de hand van het gedrag van de kuikens weet u of de kuikens het te heet of te koud hebben. liggen de kuikens in een kleine cirkel onder de warmtelamp met de kopjes naar buiten gericht dan is de temperatuur optimaal. Drommen ze staande in het midden van de warmte bron samen met de kopjes naar omhoog dan hebben de kuikens het te koud. De lamp hangt dan te hoog. Liggen ze met de bekjes in de hoeken van de hok dan is het veel te warm in hun hok. U moet de warmtelamp dan hoger op hangen. Kuikens moeten ongeveer 6 weken onder een warmtelamp.

Kuikens|kippen houden| ei

Verzorging kuikens

Kuikens hebben het hier veel te warm

Kuikens hebben het hier erg koud

Wat doen kuikens als ze voor het eerst geen warmte bron meer krijgen?

Kuikens die voor het eerst geen warmte bron meer krijgen gaan naar elkaar toe kruipen omdat ze het koud hebben. Dit kan verstikking veroorzaken van enkele kuikens. om dat te voorkomen plaats uw kuikens na 6 weken op een rooster van gaas of latten om te overnachten. Onder het gaas of latten circuleert frisse lucht dat verstikking voorkomt.

Kippen houden | Verzorging kuikens

Zorg er ook voor dat de warmtebron niet het voer en water warm maakt

Als de warmte brom het voer en water verwarmt kunnen bacteriën sneller groeien en is er een grotere kans op ziektes . Een mooie afstand tussen de warmtebron en het voer en het water is 50cm. Bij een warmteplaat kan deze afstand kleiner zijn, omdat deze minder warmte naar de zijkant straalt.

Klik hier voor Armatuur met schakelaar 30cm Compleet armatuur geschikt voor lampen tot 250 watt 30cm. Te gebruiken als warmtelamp om jonge dieren warm te houden.

Wat moet de temperatuur zijn in de eerste week van het leven van een kuiken?

De kuikens hebben warmte nodig van een warmteplaat of een warmtelamp als ze niet onder een kloek zitten. De temperatuur die de dieren de eerste week van hun leven nodig hebben is 35 graden Celsius. Daarna kunt u de temperatuur elke week met 2 graden verlagen. U kunt een warmteplaat of warmtelamp aanschaffen. De warmte lamp moet u dan iedere dag wat hoger hangen. De temperatuur moet u meten met een thermometer of u koopt een regelaar voor de warmteplaat of lamp.

Regelaar warmteplaat
lamp

Amatuur Compleet
Warmtelamp

Klik hier heel assortiment warmtelampen
Klik hier heel assortiment warmteplaten
Klik hier verzorging van uw kuiken
s

kippen houden

Verzorgen van uw kippen met Alfastart piepkuikens

kuikenvoer is anders dan gewoon kippenvoer. De kuikens hebben veel energie nodig om zich te kunnen ontwikkelen. Deze energie halen ze uit eiwitten. Kuikenvoer heeft daarom een extra hoog eiwitgehalte en een laag calciumgehalte in vergelijking met gewoon kippenvoer.

Alfastart piepkuikens is het optimale startvoer voor jonge kuikens van kippen, fazantachtigen, kwartels, patrijzen, pauwen en andere sierhoenders. U kunt alfastart piepkuikens voeren vanaf de tweede levensdag totdat de kuikens circa drie weken oud zijn. Daarna kunt u overschakelen op Garvo Alfamix kuikens.

Verzorging van uw kuikens met Alfamix kuikens voer

Alfamix is bestemd voor kuikens van kippen, kuikens van fazantachtigen, kwartels, patrijzen, pauwen en andere sierhoenders. De kuikens eten alfamix kuikens graag en nemen het voer snel op. Alfamix kuikens is ook prima geschikt voor kuikens uit natuurbroed, waarbij de kloek mee-eet. De samenstelling van het voer benadert de voeding uit de oorspronkelijke leefomgeving van hoenderachtigen. Alfamix kuikens bevat eiwitrijke korrels, vlokreeftjes en speciaal geselecteerde zaden. Alle noodzakelijke vitaminen, mineralen en sporenelementen zijn naar behoefte toegevoegd. De samenstelling zorgt voor ontwikkeling van het gehele dier en een evenwichtige groei van vlees, botten en organen.

Verzorging van uw kuikens met Alfastart piepkuikens

Alfastart piepkuikens is het optimale startvoer voor jonge kuikentjes van kippen, fazantachtigen, kwartels, patrijzen, pauwen en andere sierhoenders. U kunt alfastart piepkuikens voeren vanaf de tweede levensdag totdat de kuikens circa drie weken oud zijn. Daarna kunt u overschakelen op Garvo Alfamix kuikens

Verzorging met Kuikenopfokkruimel

Kuikenopfokkruimel is geschiktvoor de jongste kuiken vanaf week 0 t/m week 8 . Minder verspilling als bij meel.

Waarom Kuikenopfokkorrel 2

Met de speciale Opfokkruimel en opfokkorrel weet u zeker dat u kuikens een goede start in leven maken. Alle benodigde voedingstoffen zijn aanwezig, inclusief een hoog eiwit gehalte voor optimale groei. Opfokkorrel 2 gaat verder waar kuikenopfokruimel 1 ophoud. De kuikens groeien waardoor de voedingsbehoefte ophouden. Er zijn minder eiwitten en meer vet in het voer. werkt voor meer energie voor het kuiken.

Kuikenopfokmeel

Kuikenopfokkorrel is geschikt voor de kleinste kuikens. Met de speciale opfokvoeders van Kasper Faunafood geeft u de kuikens wat ze nodig hebben. In opfokmeel 1 zit een verhoogde concentratie aan eiwitten en vetten om aan de behoefte van de kuikens te voldoen. Kuikenopfokmeel 1 geeft u van week o t/m week 8. Na 8 weken geeft u Kuikenopfokmeel 2

Verzorging van uw kuikens met kuikenzaadfijn

Kuikenzaad (fijn) is afwisseling voor de gewone kuikenkorrel. Geef kuikenzaad als aanvulling voor kuiken opfokvoer, maximaal 25% van de totale voedingsbehoefte. Kuikenzaad verbeterd de spijsvertering
Strooi kuikenzaad als scharrelvoer tegen verveling in het verblijf. Kuikenzaad fijn is ideaal voor de kleinste kuikens van 0 tot 8 weken. Na 8 weken geeft u de kuikens Kuikenzaadgrof.

Drinkwater voor uw kuikens

Verzorging kuikens

Klik hier Kuiken en kwartel drinkfles

Drinkfles van 1 liter

Hier boven is een drinkfles van 1 liter. U draait de fles gemakkelijk open van de houder om het geheel bij te vullen. Het is geschikt voor zowel kuikens als kwartels.

Kies voor een kuikendrinkbak of drinkfles, die je gemakkelijk schoon kunt houden. Kuikens zijn niet erg slim en zullen overal hun ontlasting doen. De meest hygiënische oplossing is een kuikendrinkbak met nippel. Deze wordt niet vies en hier kunnen ze niet in verdrinken.

Kippen houden