Uiterlijk van de kippen

January 26th, 2012 by elisa Leave a reply »


 

Kijk naar het uiterlijk van de kippen!

Elke kippenras heeft uiterlijke kenmerken die om specifieke verzorging vragen. Dus schaf niet zomaar kippen aan van een bepaalde kippenras omdat u het mooi vind. wilt u uw kippen los laten lopen in uw tuin, dan kunt u beter geen rassen aanschaffen met grote kuiven en baarden. Schaf geen kippen aan die veel voet bevedering hebben. Ze zien er na een aantal dagen niet zo mooi meer uit. Hun kuiven en baarden worden heel erg vies nadat ze enkele dagen hebben gescharreld. De kuiven gaan hangen door de modder. Dat belemmerd hun zicht. U gaat dan tijd moeten vrij maken om hun kuiven te wassen.


Orpington

Chabo kriel

De Orpington is een groot Engels kippenras. Het is een rijk bevederd ras met een brede borst. Het heeft een hoge rug en een relatief kleine kop en staart. De Orpington werd oorspronkelijk gefokt als “dual-purpose” ras (zowel voor het vlees als voor de eieren), maar het ras is in plaats daarvan voornamelijk bekend geworden als tentoonstellingsras. Hun grote formaat en “zachte” verschijning gecombineerd met hun sprekende kleuren en vloeiende contouren maakt ze erg geschikt voor tentoonstellingen.
De orpington is een rustig, vrij tam kippenras dat niet hoog kan vliegen.

De Chabo of Japanse kriel is een krielkippenras dat in Japan is het ontwikkelen.
Een klein, sierlijk krielras dat door zijn korte beentjes, grote kam en imposante staart een opvallende verschijning is.
dit ras komt voor in veel verschillende variëteiten. De chabo kan hoog vliegen. houd ze in een gesloten ren.Chabo’s zijn tekoop op de tentoonstellingen

 


Hollandse kuifhoender kriel

Zijnehoender kriel

 

Hollandse kuifhoender. Van oorsprong komt het ras Hollandse Kuifhoen uit Nederland. Met hun mooie bolle kuiven weten ze altijd veel aandacht te trekken. Het contrast tussen het zwarte, groenglanzende lijf en de witte, bolvormige kuif is erg opvallend als.  Kuifhoenders zijn gezellige en nieuwsgierige dieren. Ze leggen veel eieren
Wel moet ze een aangepast drinkwatersysteem in verband met de omvang van de kuif. De kuif wordt nat tijdens het drinken als er een te groot drinkwaterbak word gebruikt . Hollandse Kuifhoen is er ook in krielvorm.
De kleurslagen die er zijn van het Hollandse Kuifhoen zijnzwart, wit, blauw, koekoek, zwartbont, geel witgezoomd.
Met de zelfde kuifkleur als de kleurslag: zwart, wit, blauw, koekoek, zwartbont, geel witgezoomd.

De zijdehoenders zijn hoogst waarschijnlijk o­ntstaan in China en in Europa geïmporteerd. Kenmerken van het ras: het lichaam moet rond zijn, de bevedering zacht, de huid donker en de oorlellen lichtblauw.
De hennetjes hebben een bolstaande kuif en de haantjes hebben een typerende, achterwaarts staande kuif.
De zijdehoen staat bekend om zijn rustige en vertrouwelijke aard en is makkelijk handtam te maken.
De hennetjes staan niet bekend als grote ei-leggers (100 per jaar), maar ze blinken wel uit in het broeden en groot brengen van hun kroost. Omdat de zijdehoen zo’n betrouwbare broedster is, worden ze vaak als pleegmoeder ingezet voor het uitbroeden van fazanten eieren. en eieren van andere kippenrassen

Kortbenige Kippenrassen

kortbenige kippenrassen zoals de chabo kan je makkelijk pakken als het nodig is. De krulveerderige rassen en kuifhoenders zijn gevoeliger voor een regenbui. Als u weinig ruimte hebt neem dan een kriel kippenras of als u toch een groot ras wilt kies dan voor een rustige kippenras dat weinig ruimte nodig heeft. Het makkelijkst is voor een gehard kippenras te kiezen dat geen specifieke verzorging nodig heeft. Enkele geharde kippenrassen zijn: Drentsehoen, Orpington, Zijdehoenders en Breakelkriel.

Schade in uw tuin

Als u niet wilt dat de kippen veel schade toebrengen aan uw tuin neem kippen met wat voetbevedering. Dit soort kippen zijn niet zo fanatiek in het graven van kuilen.

Waar de kippen moeten overnachten moet droog zijn zodat de veren aan hun poten kunnen drogen.Daarom is het verstandig een goede kippenhok te bouwen of een kippenhok te kopen. Je kippen voelen zich veilig en het blijft droog van binnen als het regent. Aan de linker kant ziet u enkele kippenhokken.

Kleur en tekeningpatronen

Er zijn heel veel variatie in kleur en tekeningen bij kippen. Sommige kleuren en of tekenningpatronen zijn gebonden aan een bepaalde kippenras maar anderen komen bij veel rassen voor.

Kippen houden!

Be Sociable, Share!
Advertisement