Verzorging van uw kippen

January 7th, 2012 by elisa Leave a reply »

Verzorging van uw kippen met legkorrel als basisvoeding

Verzorging van uw kippen

Verzorging van uw kippen is eenvoudig. Kippen in een ren moeten altijd voedsel tot hun beschikking hebben in de vorm van legkorrel of legmeel. Voer het liefste legkorrel aangezien  kippen altijd morsen en dan korrels gewoon opeten. Meel wordt meestal vertrapt en het vormt een vieze brij op de voer. Om dat te voorkomen kan het meel nat gemaakt worden zodat de kippen het makkelijker eten. Resten nat gemaakte legmeel  bijv. moeten aan het einde van de dag weg gegooid worden.

 

Krulveer Haan|Kippen houden|Verzorging kippen

 

Legkorrel is de basisvoeding voor kippen. Van legmeel worden korrels geperst om zo geknoei en selectief eetgedrag tegen te gaan. Door de vaste vorm en de rijke inhoud krijgen de kippen alle benodigde stoffen in de juiste verhouding binnen. Kippen hebben legkorrel nodig omdat zij vele eieren per jaar produceren. Hier is veel kalk en eiwit voor nodig wat in de korrels is verwerkt. Voor afwisseling kunt u 25% legkorrel vervangen voor multigraan voor kippen. U kunt dit voer los in de ren strooien of in een andere voerbak doen.

Klik hier voor al uw kippenvoer

 

legmeel 4 granen|Kippenvoer legmeel|kippenvoer
4 Granenlegkorrel Legmeel

Een kip van 1,50 kilo eet 50 gram voer per dag. Kippen zijn vlotte verwerkers van keuken- en tuinafval. Enkele Vlaamse gemeenten en intergemeentelijke samenwerkingsverbanden vroegen aan hun inwoners om te noteren hoeveel keuken- en tuinafval ze dagelijks aan de kippen aanboden. Gemiddeld bleken de kippen zo’n 150 g keuken en tuinafval te verwerken per dag en per dier. Dit is ongeveer 1 kg per week of meer dan 50 kg per kip en per jaar. Ze eten echter niet zomaar alles wat je ze voorschotelt.

 

multimix-kip-kippen multimix-krielkip-kippen
Multimix kip Multimix krielkip

Verzorging van uw kippen|Keukenafval voor uw kippen

Kippen eten  keuken afval zoals schillen en bladeren van groenten en fruit, oudbakken brood, Restjes van bereid voedsel zoals gestoofde groenten, gekookte aardappelen of gekookte aardappel schillen en frietjes, rijst, spaghetti en andere deegwaren. Voorzie zo’n 250 ml per kip en per dag of een liter water per toom van 4 kippen per dag.

 

Groenten uit uw tuin voeren

Kippen houden ook van rauwe groenten. U kan bijvoorbeeld winter postelein uitzaaien, het groeit heel snel. Elke dag geef u de kippen wat van de postelein te eten, ze vinden het heerlijk. Als U een volkstuin hebt, heeft u altijd groenten die u niet kunt gebruiken. Geef het aan de kippen bijvoorbeeld Courgettes en Andijvie.

 

Drinkemmer| Verzorging kippen sifon-drinker
Drinkemmer Sifon-drinker

Geef uw kippen geen beschimmelt brood.
Voorzie zo’n 250 ml per kip en per dag of een liter water per toom van 4 kippen per dag.

 

ophangset|kippenhouden Drinkbak | Verzorging kippen

Ophangset voer
drinkbakken

Bajonet 6L
met hendel

Welke keukenafval  mag u uw kippen niet geven?

Groene aardappelen, uienschillen en preibladeren, schillen van bananen en citrusvruchten, beschimmeld fruit en brood, rauwe aardappelschillen, beenderen, kiwischillen.

 

Wat gebeurt er als een kip niet genoeg drinkt?

Voorzie een kip van zo’n 250 ml water per dag of een liter water per toom van 4 kippen per dag. Uw kippen moeten altijd genoeg te drinken en te eten hebben. Als een kip niet genoeg heeft gedronken legt ze de volgende dag niet. Het is natuurlijk ook niet een fijn leven voor een kip als die tekort heeft aan water en voer. De gezondheid van u kip gaat achteruit.

 

autovoerbak multigraan-kippen

Trapbakken

Multugraan

 

Waarom een trapbak?

Een trapbak is prachtig product die er voor zorgt dat uw dieren zelf kunnen eten wanneer ze willen zonder dat er ongewenste gasten bij het voer kunnen komen. Doordat de kip, fazant of watervogel op de trede gaat staan gaat de afschermklep omhoog en kunnen de dieren eten wat ze willen. Als ze genoeg hebben gehad zullen ze van de trap afstappen en de voerbak sluit automatisch voor het ongedierte zoals muizen, ratten of andere kleine vogels. Ook ideaal als u bijvoorbeeld een weekend weg gaat. Klik hier voor het heel assortiment trapbakken.

Hooi | Kippen houden | Verzorging kippen

stro-kip

Hooi bodembedekking Stro bodembedekking

Bodembedekking voor uw kippen

Voor de verzorging van uw kippen heeft u ook een goede bodembedekking, droog strooisel, stro of houtkrullen nodig. U kunt ook houtmot, scherp zand of een mengsel hiervan gebruiken. Beukensnippers, hennephout kunt u ook gebruiken als bodembedekker. Hooi is minder geschikt omdat het om de poten van de kippen kan draaien en een gevaar kan vormen. Tevens vormt hooi een koek wanneer het vervuild is met mest. Stro is wel geschikt, als het niet te lang is. Hooi en stro van Home friends is wel geschikt als bodem bedekking. Een schraapmes en mestkrabber is heel handig bij het schoonmaken van de kippenhok.

koudijs koudijs-eucalyptus

Koudijs opnipar Snot
Koudijs eucalyptus
Reiniger

 

Door het ontsmetten van het nachtverblijft worden uw kippen niet zo gauw ziek. De ontsmetting en reinigingsmidellen doden bacterien en virussen. Door een vies verblijf kunnen kippen ziek worden. Reinig het verblijf van uw dieren regelmatig. Lees meer kippenziekten …..

Klik hier voor medicijnen zoals: Bloedluis, Coccidiose, Snot, Diarree, Ontwormen, Vitamines, Verenpikken, diversen Ongediertebestrijding en Ontsmettingsmiddelen 

kippen houden

 

Na het schoonmaken van de nachthok met een ontsmettingsmiddel plaats u een bodembedekking voor uw kippen. Bodembedekking absorbeert vocht en is isolerend. Door het ontsmetten van het nachtverblijft worden uw kippen niet zo gauw ziek. De ontsmetting en reinigingsmiddellen doden bacterien en virussen.

 

Kippen houden- Beukensnippers-Kippenhok verzoprging kippen- Hennep bodembedekker kippenhok

Beukensnippers

Hennephout

 

Met deze handige mes krabber of schraapmes kunt u gemakkelijk uw mest lade of kippenhok schoonmaken. gebruik de kippenmest voor de bomen of planten die zijn er blij mee.

 

Mestkraber kippen |Verzorging kippen Schraapmes kippen|verzorging kippen

Mestkrabber

Schraapmes

Zorg voor een goed onderkomen voor uw kippen

Voordat de kippen zijn aangekocht moet er nog een goed onderkomen gemaakt of gekocht worden. U heeft bodembedekking nodig in het nachthok. Het is isolerend en absorbeert vocht.
Wanneer een goed hok is geplaatst kun u lekker genieten van uw kippen, eieren rapen met de kinderen of met de kippen spelen. Wat altijd leuk is om te doen met de kinderen, is om de kippen te voederen.

 

kippen-0978

Wilt u zelf een kippenhok, hondenhok, konijnenhok of een  schuur  bouwen? Klik hier voor de Bouwtekeningen.

Gaat u zelf een kippenhok bouwen? klik hier voor het gehele assortiment kippen gaas.

Kunt u een kip iets aanleren?

Sommige kippen kunt u zelfs aanleren te komen, wanneer u zijn/haar naam roept net als bij een hond. U kan ook een bepaald geluid maken als u wilt dat de kippen bij u komen. U moet dan wel wat voer voor ze gooien als ze komen. Ik maak altijd dit geluid krrrrrrrrr en ze komen aanrennen wat heel leuk is te zien. Lees meer kippen gedrag ….

 

kippensnacks-mais kippensnack

Korenschoofjes

Meelwormen

 

Waarom multimix voor krielkippen?

Multimix is volledig diervoerder voor legkippen. Naast alle granen is er ook legkorrel en grit in verwerkt. Verkrijgbaar in 2 verschillende maten; voor kippen en krielkippen. De kans is aanwezig dat de kippen gaan uitzoeken. U dient daarom het voer pas aan te vullen als deze volledig is opgegeten.

 

multimix kippen | Verzorging| Kippen houden multimix-krielkip-kippen
Multimix kip Multimix krielkip

Klik hier voor al uw kippenvoer

Chicken Fun Speelbal voor uw kip

Kippen fun|Kippenvoer Kippengrid|kippen houden

 

Chicken Fun

Kippengrit

 

Naast de verzorging van uw kippen hebben sommige kippen ook afleiding nodig. De Chickenfun is het ideale speeltje voor kippen. Vul de voerbal met een lekkernij zoals kippensmulmix of kippensnoep. Doordat er 4 kleine gaatjes in de Chickenfun voerbak zitten valt er telkens een klein beetje voer uit. De kippen zullen dit opeten en tegen de bal aanpikken om er weer voer uit te krijgen.

 

Kippen houden|Kippensnack vlokreeftjes Kippengrid maagkiezls|Kippenvoer

Vlokreefjes

Kippengrid met
maagkiezels

Bij de verzorging van uw kippen hoort ook Kippengrit in hun dieet

Uw kippen hebben kippengrit met maagkiezels  nodig naast gewoon voer. Maagkiezels zijn scherpere steentjes die van groot belang zijn voor de spijsvertering van uw kip. De maadkiezels komen in de maag terecht en die functoneren net een molensteen  die het graan kneust zodat het verteerd kan worden. De grit bestaat ook uit gemalen oesterschelpen. De oesterschelpen bevatten veel kalk. Een hen heeft het nodig voor het produceren van eieren met een stevige eischaal.

 

Kippen en andere pluimvee hebben geen tanden maar een spiermaag. Met de behulp van kleine steentjes, de maagkiezels wordt het voer fijn geperst zodat het kan worden verteerd. Kippengrit is gemaakt vaan speciaal geslecteerde schelpen. Deze worden in stukken gehakt zodat kippen het kunnen verwerken. De schelpen bevatten veel kalk en dit wordt omgezet om de eischaal te produceren. Bij een zwakke eischaal of windei hebben uw kippen meer kippengrit nodig.

 

 

Voerschep|kippenvoer Voerschep|kippenvoer

Aluminium voerschep
300ml

Aluminium voerschep
150ml

Aluminium doseer- / voerschep

Geef elke dag de juiste hoeveelheid voer met de aluminium doseer- / voerschep. Roest niet en is van uitstekende kwaliteit. Beschibaar in 4 maten. Inhoud: 300ml Lengte: 22cm
Is 300ml niet de geschikt maat voor uw? Bekijk dan onze andere maten:
Aluminium voerschep 600ml
Aluminium voerschep1000ml

Alfamix| Kippenvoer Alfamix| Kippenvoer

Alfamixkippen 4kg

Alfamixkippen 12,5kg

 

Wilt u zelf een kippenhok, hondenhok, konijnenhok of een  schuur  bouwen? Klik hier voor de Bouwplan

Alfamix kippen

Alvamix kippenvoer is een volledig kippenvoer met zaden, vlokreeftjes, groente en grit.
Alfamix kippen is een bont mengsel dat met recht premium kippenvoer genoemd mag worden. Naast hoogwaardige 3mm korrels bestaat dit voer uit hele en gebroken zaden van hoge kwaliteit, waaronder gebroken La Plata mais. Aan alfamix kippen zijn  gedroogde vlokreeftjes toegevoegd. Deze zijn voor de kippen een ware traktatie en zorgen tevens voor dierlijk eiwit. Een
Voedingsadvies: Alfamix kippen is volledig voer voor alle (kriel-)kippen en hoenderachtigen. U hoeft niets bij te voeren. U kunt het beste eenmaal daags de hoeveelheid voer geven die ze in 20 à 22 uur geheel opeten.
Indien uw dieren geen vrije uitloop hebben, adviseren wij om maagkiezel bij te verstrekken.

 

Kippen houden|kippensnack meelwormen kippen-houden-kippensnack-maiskolfjes-240x240

Meelwormen

Maiskolfjes

Verwen uw kippen met een van deze kippensnacks

Teurlings gedroogde maiskolfjes zijn een verantwoord tussendoortje voor kippen. De kolfjes zijn zo gesneden dat kippen de maiskorrels gemakkelijk kunnen lospikken van de kolf. ?Houdt uw kippen lekker actief en gaat zo verveling tegen. De kolfjes zijn zongedroogd om schimmelvorming te voorkomen. Uw kippen beleven veel plezier aan deze 100% natuurlijk snack. Leg iedere dag een maiskolfje in de ren.

 

multimixkip vitamix krielkip, multigraan en legmeel

 

multimix-kip-kippen vitamix kip

Multixkip 4kg

Vtamixkip 3kg

 

Vitamix krielkip is een volledig kippenvoer met granen, zaden, groenten, vlokkreeftjes en grit. Het betreft een premium samenstelling met veel variantie wat tengoede komt van de vitaliteit en gezondheid van uw kippen. lees meer …

Verstrek maagkiezel als ze geen vrije uitloop hebben. Geef dagelijks vers water en voer.

 

vitamix krielkip

Vitamix krielkip

Drinkbak verwarmer

Verzorging kuikens Alfastart piepkuikens

Alfastart piepkuikens is het optimale startvoer voor jonge kuikens van kippen, fazantachtigen, kwartels, patrijzen, pauwen en andere sierhoenders. U kunt alfastart piepkuikens voeren vanaf de tweede levensdag totdat de kuikens circa drie weken oud zijn. Daarna kunt u overschakelen op Garvo Alfamix kuikens

 

Alfastart kuiken Kuikens|Broeden

Alfastart Piepkuiken

Alfastart Piepkuiken

 

Alfamix kuikens is het optimale opfokvoer voor kuikens van kippen. U kunt het voer eventueel ook inzetten bij kuikens van fazantachtigen, kwartels, patrijzen, pauwen en andere sierhoenders. De kuikens eten alfamix kuikens graag en nemen het voer snel op. Alfamix kuikens is ook prima geschikt voor kuikens uit natuurbroed, waarbij de kloek mee-eet. De samenstelling van het voer benadert de voeding uit de oorspronkelijke leefomgeving van hoenderachtigen. Alfamix kuikens bevat eiwitrijke korrels, vlokreeftjes en speciaal geselecteerde zaden. Alle noodzakelijke vitaminen, mineralen en sporenelementen zijn naar behoefte toegevoegd. De samenstelling zorgt voor ontwikkeling van het gehele dier en een evenwichtige groei van vlees, botten en organen.

Alfamix kuiken|kippen houden Alfamix kuiken|kippen houden

Garvo alvamix 4kg

Garvo alvamix 12,5 kg

 

Kuikenopfokkruimel

Kuikenopfokkruimel is geschiktvoor de jongste kuiken vanaf week 0 t/m week 8 . Minder verspilling als bij meel

Kuiken Opfokkorrel|kippen houden Kuikenopfok korrel|Kippenvoer

Kuiken opfokkruimel 1

Kuiken opfokkorrel 2

 

Kuikenopfokkorrel

verzorging van uw kuikens met Kuikenopfokkorrel

Waarom Kuikenopfokkorrel 2?
Een goede voeding is voor kuikens zeer belangrijk. Met de speciale Opfokkruimel en opfokkorrel weet u zeker dat u kuikens een goede start in leven maken. Alle benodigde voedingstoffen zijn aanwezig, inclusief een hoog eiwit gehalte voor optimale groei. Opfokkorrel 2 gaat verder waar kuikenopfokruimel 1 ophoud. De kuikens groeien waardoor de voedingsbehoefte ophouden. Er zijn minder eiwitten en meer vet in het voer. werkt voor meer energie voor het kuiken.

kuikenopfok-meel Kuikenopfok meel 2

Kuikenopfokmeel 1

Kuikenopfokmeel 2

 

Kuikenopfokmeel | verzorging van uw kuikens

Kuikenopfokkorrel is geschikt voor de kleinste kuikens. Met de speciale opfokvoeders van Kasper Faunafood geeft u de kuikens wat ze nodig hebben. In opfokmeel 1 zit een verhoogde concentratie aan eiwitten en vetten om aan de behoefte van de kuikens te voldoen. Kuikenopfokmeel 1 geeft u van week o t/m week 8. Na 8 weken geeft u Kuikenopfokmeel 2

 

Kuikenzaad fijn|kippenvoer Kuikenzaad grof|Kippenvoer

Kuikenzaad fijn

Kuikenzaad grof

 

kuikenzaadfijn

Kuikenzaad (fijn) is afwisseling voor de gewone kuikenkorrel. Geef kuikenzaad als aanvulling voor kuiken opfokvoer, maximaal 25% van de totale voedingsbehoefte. Kuikenzaad verbeterd de spijsvertering
Strooi kuikenzaad als scharrelvoer tegen verveling in het verblijf. Kuikenzaad fijn is ideaal voor de kleinste kuikens van 0 tot 8 weken. Na 8 weken geeft u de kuikens Kuikenzaadgrof.

 

Drinkbak verwarmers

Drinkbak verwarmers. Verwarming van het hok is niet nodig, maar wel drinkbak verwarmers die je onder de waterbakken zet als het vriest. Als je geen drinkbak verwarmers hebt is het een drama in de winter. Het water vriest. Je kippen kunnen niet drinken. Zorg voor dat u kippen altijd water hebben.

 

Drinkemmer 18l

Drinkemmer 18L
automatisch

Drinkemmer 18 L
automatisch

 

Automatische voerbak

Heeft u last van muizen ratten of vogels die het kippen voer opvreten? Dit prachtige product zorgt ervoor dat uw dieren kunnen eten wanneer ze zelf willen zonder dat er ongewenste gasten bij het voer kunnen komen. Doordat de kip, fazant of watervogel op de “trap” (trede) gaat staan, gaat er een klep omhoog zodat de dieren bij het voer kunnen. U heeft niet langer last van muizen of vogels die uw voer opvreten! Deze voerautomaat is gemaakt uit verzinkte plaat met een dikte van 1 mm. Deze dikte is dikker dan iedere andere voerbak en is daardoor zeer stabiel. De “trap” is gemaakt van verzinkt materiaal en een rooster uit gaas.

Wilt u zelf een kippenhok, hondenhok, konijnenhok of een  schuur  bouwen? Klik hier voor de Bouwplan

Gaas| Kippen houden| verzorging Verzorging |Gaas | Kippen houden
Kippengaas

 

Gaat u zelf een kippenhok bouwen? klik hier voor het gehele assortiment kippen gaas

Wat gebeurt er als het hok niet op een zonnige plek is?

Als de ren waar de kippen verblijven altijd vochtig is doordat de zon daar niet schijnt kunnen de kippen kalkpoten krijgen. Er is dan te veel schaduw in de ren. De grond is dan altijd vochtig en kalk

Verlichting voor uw kippen

Het is handig om verlichting voor uw kippen aan te sluiten zodat de dagen in de herfst en winter verlengd worden. Voor mijn kippen heb ik verlichting in hun hok en in de tuin. Als het donker is lopen ze nog in de tuin rond. En ze eten natuurlijk ook. Kippen eten veel meer in de winter. De verlichting zorgt er ook voor dat de kippen eieren blijven leggen in de winter. Laat het maar een uurtje aan.

Watersystemen

 

Drinkbak

Drink cup

Drinkbak

 

Watersystemen voor de goede verzorging van uw kippen. Automatische drinkbak voor pluimvee. Het is ook geschikt voor kuikens. U sluit deze drinkwatervoorziening aan op een drinkwatersysteem of rechtstreeks op (lagedruk) leidingen met de bijgeleverde aansluiting. Werkt alleen op lage druk! Het aanvulsysteem voor het water werkt op gewicht. Als de bak wordt leeggedronken, wordt het lichter waardoor de watertoevoer opengaat zodat er weer nieuw water in de waterbak komt.

Zandbak voor uw kippen

Een zandbak voor uw kippen maken hoort ook bij de verzorging van uw kippen. Kippen hebben de behoefte om zich te wassen met zand. Zo’n bad is nodig om zich te ontdoen van parasieten. Hiervoor kunt u een aparte bak maken van houd met een opstaande rand van ongeveer 20 centimeter. De grote van de bak hangt af van leesmeer…..

Bij de verzorging van uw kippen hoort ook muizen en ongedierte bestrijden

Muizen op bezoekMuizen bestrijden hoort ook bij de verzorging van uw kippen. Als u muizen in de zomer ziet, probeer ze te bestrijden. De muizen vervuilen het voer door hun urine. Dit zorgt voor maag en darm klachten. Geef je kippen niet te veel voer, dan blijft het ook niet liggen waardoor je geen lees meer….

Verzorging van uw kippen in de winter

Geef uw kippen in de winter geen legmeel of legkorrels om legnood te voorkomen. Of geef niet teveel. Meng de legkorrels of legmeel met gemengd graan. Zo voorkom je legnood. Er zijn natuurlijk ook andere oorzaken van legnood. Men spreekt van legnood als een kip een ei moet leggen dat klaar staat in de eileider, en de ei niet eruit geperst kan worden. Een lage omgevings temperatuur kan een van de oorzaken zijn van legnood. De kip gaat meestal dood als het in zo’n situatie verkeerd.

Winter tips

Winter tips. Wat nu te doen met hun water als het vriest?  In de winter heb je een drinkbak verwarmer nodig zodat het water in hun watertoren niet bevriest. Doe geen warm water in het torentje omdat het waterdamp geeft die zich op de lellen en kammen van de kippen vastzet en zo voor bevriezing van deze onderdelen zorgt.

In de winter eten kippen veel meer, zorg voor onbeperkt legkorrel of meel en voer ruim gemengd graan. Geef geen vetbollen of ander voer voor wilde vogels. zorg ervoor dat ze genoeg te eten en te drinken hebben. Als je niet elke dag water voor de kippen wil vullen kan je ook een Automatische watersysteem aanschaffen.

Gebruik nooit metalen drink bakjes of pannetjes in de winter. Een kip of dier kan heel snel aan het koude metaal vastvriezen. Stel je voor dat je kip, maar ook hond, kat of andere vogels vast komt te zitten aan de metalen bak.

Bevroren kammen en lellen

Wanneer de temperatuur onder ongeveer 6 graden duikt kunnen de kammen en lellen van de kippen  met lange kammen en lellen  bevriezen. Je kunt dit zien doordat de kammen en lellen van de kippen zwart gaan kleuren, ze kunnen uiteindelijk zelfs afsterven. Wanneer een kip vanuit zijn warme kippenhok die warm gehouden is door een aantal slapende kippen en uitwerpselen naar buiten gaat, met dus vocht op zijn kam of lel, dan is er een kans dat deze dan bevriest. En wanneer het dan weer warmer wordt, kunnen deze wonden gaan ontsteken. De meeste bevroren lellen en kammen zul je aantreffen bij kippen rassen die van nature al lange lellen en kammen hebben, zoals bijvoorbeeld de Leghorn. Hennen hebben dit probleem niet, omdat zij met hun kopje onder hun vleugel slapen tijdens koude winters.

Voorkomen is beter dan genezen

Wanneer de luchtvochtigheid toeneemt en het erg koud wordt, ontstaat de grootste kans van bevriezing. Zeker wanneer je een slechte ventilatie hebt moet je gaan oppassen. Om bevroren lellen en kammen te voorkomen moeten de  kippen  in een goede geïsoleerde hokken moeten zitten.Voor de zekerheid zou je de kammen en lellen kunnen insmeren met vaseline. Dit kun je het beste morgenvroeg doen, of in de avond wanneer hij nog licht is.

Legnood

Men spreekt van legnood als een kip een ei moet leggen dat klaar zit in de eileider, maar dat het niet naar buiten geperst kan worden. De hen blijft op het nest zitten in de ‘pinguïnhouding’  Zie foto hierboven. Ze probeert langdurig te persen maar de ei komt niet er uit. Soms is zelfs een kleine uitstulping zichtbaar van de cloaca die deels naar buiten word geperst. Het komt ook voor bij oudere kippen. Als ze een ei moeten leggen dat veel groter is dan anders. Een voorbeeld hiervan is eieren met dubbele dooiers of gebroken eieren. Soms kan het zijn dat het ei dwars zit. Legnood ontstaat meestal door een combinatie van oorzaken zoals een te lage omgevingstemperatuur, te weinig lichaamsbeweging en/of gebrekkige voeding. 
Het is daarom aan te raden om dagelijks even het legnest te controleren op hennen die zowel over dag als ‘s nachts op het nest blijven zitten, terwijl ze helemaal niet broeds zijn. Indien we niet tijdig ingrijpen kan de hen er zelfs aan sterven.

Genezing?

Plaats de hen apart, weg van bij de andere kippen en bij voorkeur warmer (30 a 35°C is ideaal). Het indruppelen van enkele druppels slaolie in de aarsopening kan het leggen van het ei bevorderen. Wanneer er een stukje cloaca naar buiten hangt, dient de leghen te worden verwijderd van de andere kippen. Deze zouden de uithangende ‘prolaps’ aanpikken waardoor de hen ernstig tot dodelijk verwond wordt.
Je kunt bovenstaande symptomen zeker behandelen zodat de kip opnieuw rond kan huppelen. De uitstulping moet gewassen worden met schoon met lauw water. De legdarm moet terug naar binnen. Dat word gedaan  met  huishoudhandschoenen aan Vervolgens  moet de hen stevig worden ingewikkeld met een doek zodat de vleugels en poten gesloten blijven. Speld alles vast en leg de kip op een donkere, warme plaats, bij voorkeur 1 dag zodat de kip voldoende kan rusten. Voor de nacht kan je haar even laten drinken en eten. De eerstvolgende dag maak je de doek los en wanneer de legdarm blijft zitten kan je haar nog even apart laten scharrelen. Indien het tegen de avond nog steeds goed gaat, dan kan ze ‘s avonds al terug op stok bij de andere kippen.
Het beste is een dierenarts hiervoor te raadplegen.

Hoe kunnen we legnood voorkomen?

Zorg altijd bij jonge kippen dat ze legkorrel krijgen dit omdat de dieren dan altijd een stevige schaal hebben en het ei de juiste vorm heeft.
 Geef kippen na hun 5e levensjaar geen legkorrel meer. Van nature leggen kippen ongeveer maar de eerste 4 jaar van hun leven maar omdat alle ingrediënten voor een ei in legkorrels zitten kunnen kippen terwijl ze 10 zijn nog eieren leggen. Hun lichaam hierop niet berekend en vergroot men de kans op te grote eieren met dubbele dooiers of de kip kan het sowieso niet meer leggen doordat de legbuis ietwat te smal is geworden.

Geef geen leg korrels in de winter!

Zorg ervoor dat kippen in de winter niet al te koud zitten. Normaal gesproken stoppen kippen met eieren leggen in de winter. Als de kippen legkorrels in de winter krijgen leggen ze door. Het is in de winter nu eenmaal moeilijk een goede omgevingstemperatuur te garanderen dus geef  geen legkorrel in de winter dan stopt het leggen vanzelf tot aan de lente.
Geef de kip genoeg lichaamsbeweging lees groote kippenhok en ren

Verlichting

Het is handig om verlichting voor uw kippen aan te sluiten zodat de dagen in de herfst en winter verlengt worden. Voor mijn kippen heb ik verlichting in hun hok en in de tuin.  Kippen eten veel meer in de winter. De verlichting  zorgt ook dat de kippen door blijven leggen in de winter. laat het licht niet te lang aan. Verwarming van het hok is niet nodig, maar wel waterverwarmers die je onder de waterbakken zet als het vriest.

Klik hier om een drinkbak verwarmer en drinkbak of automatischewatersysteem te bestellen 

 

<Verzorging knoflook| kippen houden wormmidel-kn
Ontworming
Knoflook
Ontworming
Knoflookolie

Klik hier om kippen medicijnen aan te schaffen.
Koop ook vitamines als u denkt dat het nodig is, en ook reiniging en ontsmettingsmiddelen.

Medicijnen zoals: Bloedluis, Coccidiose, Snot, Diarree, Ontwormen, Vitamines, Verenpikken, diversen Ongediertebestrijding en Ontsmettingsmiddelen

Kippen houden

 

Be Sociable, Share!
Advertisement

Comments are closed.