Zandbak kippen

January 7th, 2012 by elisa Leave a reply »

kippen hebben een zandbak nodig

Hier neemt een blauwe kuifhoender een heerlijk zandbad in de tuin!  Kippen hebben de behoefte om zich te wassen met zand. Zo’n bad is nodig om zich te ontdoen van parasieten. Hiervoor kunt u een aparte bak maken van houd met een opstaande rand van ongeveer 20 centimeter. De grote van de bak hangt af van de grote van de dieren. Voor kriel kippen dus dwerghoenders is een bak van vijfentwintig cm bij vijfentwintig cm groot genoeg. Voor grote rassen is een bak van vijfenzeventig bij honderd cm groot genoeg. vul de zandbak met schoon wit zand. Het zand moet regelmatig wel bij gevuld worden of vervangen worden. Het zandbak moet op een droge plaats staan in de buitenren op een zonnig plekje. U zult merken dat de kippen dan er veel gebruik van zullen maken.

Vrije uitloop kippen

Als er rondom uw huis voldoende ruimte is, zou u de kippen vrij kunnen laten rondlopen. Voor de kip is dit vanzelfsprekend de natuurlijkste en prettigste manier van leven. De dieren kunnen zelf bepalen waar ze hun zandbad gaan nemen en waar ze voedsel vandaan halen. Voedsel  zoals insecten slakken wormpjes en onkruid. Als ze vrij kunnen rond lopen worden de kippen niet te vet en blijven ze in goede conditie. Zoals u ziet is niet altijd nodig een zandbak te maken. De kippen In een ren kiezen soms zelf een plek waar droog is en zanderig en maken dat tot hun zandbak. Zie de foto

Hierboven is de zandbak onder het kippenhok

Nadelen vrije uitloop

Er zij wel enkele nadelen als de kippen vrij rondlopen. Een nette tuin heeft u dan niet meer. Je tuin blijft niet netjes want ze wroeten in de aarde en nemen een uitgebreide zandbad in uw borders bijvoorbeeld. Hier en daar zal je ook ontlasting tegen komen. Het kan ook lastig zijn de kippen s’nachts in hun nachthok te krijgen. Sommige willen bij voorbeeld in een boom overnachten. Het beste is als u uw kippen pas heeft aangeschaft ze een paar dagen in hun nachthok te houden. Na een paar dagen laat u ze los, ze zien hun nachthok dan als hun thuishaven hun veilig plekje. Of als u s’nachts de kippen voert in hun nachthok dan komen ze wel elke avond naar hun nachthok.

 

. hennen-haan

 

Wilt u zelf een kippenhok, hondenhok, konijnenhok of een  schuur  bouwen? Klik hier voor de Bouwtekeningen

Hier onder heeft u een keuze uit een aantal bouwpakketten nachthokken met of zonder ren.

Kippenhok fortuna|Kippen houden legnest Fortuna|Kippen houden

Kippenhok
Fortuna

Legnest
Fortuna

 

Schaf een kippenhok aan

Kippenhuis Evy is gemaakt van de beste materialen. Het hok is echte TOP kwaliteiten en heeft een klassieke uitstraling. De ruime overkapte (groen bitumen) buitenren en extra legnest maken dit een perfect kippenhok.
Door de 3 deuren (ren, nachthok & legkast) kunt u gemakkelijk in het kippenhok komen. U kunt de toegang van het buitenhok naar het binnenhok afsluiten.Tevens wordt het hok compleet geleverd met houten schuiflade met uitneembare metalen opvangbak.
Extra informatie: Klik Hier

kippen houden| kippenhok evy Kippenhok Evi|Kippen houden

Kippenhok
Evy

Kippenhok
Evy

Kippen houden in kippenhok Fortuna

Kippenhok Fortuna 200x80x117cm (inclusief legkast). Gemaakt van hoge kwaliteit Dennenboomhout . Dit maakt het hok weer en winter vast. Inculsief toegang met 4 deuren en een uitneembare schuiflade. geschikt voor 3 tot 5 kippen. Extra informatie: Klik hier

kippenhok olivier|Kippen houden Kippenhok Fortuna|Kippen houden

Kippenhok Olivia

Kippenhokken Fortuna

Wilt u zelf een kippenhok, hondenhok, konijnenhok of een  schuur  bouwen? Klik hier voor de Bouwtekeningen

Kippenhok Marly en buitenren Lientje

kippenhok Lientje voor konijnen en hoenders. Kippenhok Lientje is een buitenhok dat geschikt is voor konijen en kippen. Het is weersbestendig en heeft een bitumen dak. Het dak kan geopend worden het geeft toegang tot zolder waar benodigde artikelen bewaard kunnen worden. Het hok is gemaakt van voorbewerkt hout. Dit hok heeft verlengde poten voor een betere ventilatie en gegalvaniseerde bodem voor eenvoudige reiniging. Kippenhok Lientje voor kippen en konijnen heeft een bij passende uitloop. Deze uitloop heeft één gesloten zijde. Uitloop heeft een te open klapbaar dak. Wordt geleverd als bouwpakket en is eenvoudig in elkaar te zetten.

 

Kippenhok mary|Kippenhouden Buitenren marly|Kippen houden

Kippenhok Lientje

Buitenren Marly

Kippenhok of kippenhuis Armelle

Kippenhuis Armelle is 185cm breed, geschikt voor 3-6 dieren en gemaakt uit de materialen voor een duurzaam kippenhok. Het hok is voorzien van een afsluitbare ingang naar het nachthok. Inclusief trapladder en zitstokken. Ook hebben de kippen keuze uit 2 gescheiden legnesten. Het heeft een uitneembare schuiflade dat de mogelijk maakt het hok makkelijk schoont te houden. Via de 3 toegangsdeuren/luiken kunt u overal in het kippenhok komen.

Meer informatie klik hier of op het hok zelf.

 

 

kippenhok Armelle|Kippen houden Kippenhok Armelle|Kippen houden

Klik hier kippenhuis
Armelle

Kippenhuis Armelle

Kippenhok of kippenhuis Armelle

Kippenhuis Armelle is 185cm breed, geschikt voor 3-6 kippen en gemaakt uit de materialen voor een duurzaam kippenhok. Het hok is voorzien van een afsluitbare ingang naar het nachthok. Inclusief trapladder en zitstokken. Ook hebben de kippen keuze uit 2 gescheiden legnesten. Het heeft een uitneembare schuiflade dat de mogelijk maakt het hok makkelijk schoont te houden. Via de 3 toegangsdeuren/luiken kunt u overal in het kippenhok komen. Meer informatie klik hier of op het hok zelf.

 

Kippenhok Armelle|Kippen houden Kippenhok Armelle|Kippen houden

Klik hier kippenhuis
Armelle

Kippenhuis Armelle

Verzorging van je kippen

Als je kippen gaat houden, gebruik als bodembedekking bij voorkeur houtmot, scherp zand of een mengsel hiervan. Hooi is minder geschikt. Het is handig om verlichting voor je kippen aan te sluiten zodat de dagen in de herfst en winter verlengd worden. Verwarming van het hok is niet nodig. Als het vriest heb je water verwarmers nodig, die je onder de waterbakken legt. Voerhopper en drinkbak hebben je kippen ook nodig. lees meer…

34755317403 32595317403
 Kippen houden Florida  Kippen houden Florida

 

zwarte-haan-opdate beukensnippers

Beukensnippers

 

Beukensnippers

De snippers van de beukenboom zijn hygiënisch, zo goed als stofvrij en droog. Het is een natuurlijk en milieuvriendelijk product. • Bijna geheel stofvrij. Dit komt ten goede van de luchtwegen, voor zowel mens en dier • Natuurlijk product, het afval kan in de GFT bak • Speciaal afgestemd op het gebruik als bodemmateriaal • Uitwerpselen van de dieren gemakkelijk te verwijderen • Gebruik zowel binnen al buiten mogelijk • Hygiënisch materiaal Beukensnippers gebruiken als bodembedekking in dierenverblijven heeft vele voordelen. De snippers zijn nagenoeg stofvrij. Dit is goed voor de luchtwegen van mens en dier. Het kan dienen als isolatiemateriaal om de warmte vast te houden en de uitwerpselen kunnen eenvoudig worden verwijderd door de omringende beukensnippers op te pakken. Geschikt voor: Hoenders, Sierpluimvee, Konijnen, Fretten, Reptielen, Hamsters, Cavia’s en meer. Inhoud: 5 kg beukensnippers (6mm)

 

 

blauwe-hen01 IMG_4600-2

 

Scheidingspaneel voor kuikens geel 80 cm

Een scheidings paneel is soms nodig om kuikens van oudere kippen te scheiden. Het zijn panelen van 80cm die je aan elkaar kan koppelen, bij elk paneel worden 2 verbindingstukken geleverd. Met de losse voet kun je het geheel stabiel neerzettten. Met de scheidingspaneel kunt u ook gebruiken om kippen te scheiden die nog moeten wennen aan elkaar.

Transportkist pluimvee. Kippen horen in een horen in een transportkist vervoert te worden. Als het om 1 of 2 kippen gaat kan het wel in een doos met gaten voor ventilatie. Niet in een tas!

Een kip vervoeren in een Tas? binnen een paar minuten maakt ze een gat in de tas en ze is ontsnapt!

 

Kippen houden Transportkist kippen|Kippen houden

Kip vervoeren in tas?

Transportkist 2 deuren

 

Transportkist voor pluimvee. Dit exemplaar heeft 2 deuren is door zijn maat iets makkelijker te hanteren dan de andere in ons assortiment.
Kleur: Oranje
Afmetingen: 77 x 58 x 28cm

 

Transportkist|Kippen houden Transportkist duiven kuikens

Transportkist
Pluimvee

Transportkist
Kuiken|Duiven
Kwartels

 

 Schepnet

Een schepnet heb je soms nodig om de kippen te pakken

Soms is een schepnet niet nodig

Soms is het wel nodig. Het is goed om een te hebben in geval je een kip niet kunt pakken met de hand. Hoe een kip te pakken zonder schepnet. Pak de kip in een snelle beweging van de stok of van de grond en jaag niet te lang achter de kippen aan. Een kip die vliegt, hangt van zijn vleugels. Pak daarom je kip aan de basis van zijn vleugel vast. Pak met een hand de twee vleugels zo dicht mogelijk bij de romp vast en steek een of twee vingers tussen de vleugels. Zo voorkom je dat de gewrichten knellen of beschadigen. Ondersteun de kip met je andere hand, zodat de vleugels niet al het gewicht dragen.

schepnet

Schepnet 36cm

Schepnet 58cm

Nagels knippen bij kippen?

Deze dieren scharrelen bijna de hele dag, waardoor hun nagels vanzelf slijten. Je hoeft de nagels dus niet te knippen. Zijn de nagels toch te lang, knip ze dan regelmatig. Bijvoorbeeld bij mank lopende kippen of kippen met een teenafwijking waardoor het nageltje de grond niet raakt.

 Kortwiek je kippen

Kortwiek de dieren die vliegen. Pak je kip op bij de basis van zijn vleugels en knip zo nodig een paar vleugelpennen aan een kant. Dit is volledig pijnloos, je kan het vergelijken met het knippen van je nagels. Alleen als het nodig is natuurlijk doe je dat. Als je een open ren hebt waar ze uit kunnen vliegen.  Jonge kippen mogen vanaf acht weken gekortwiekt worden. Waarschijnlijk moet je dit bij jonge kippen een paar keer herhalen, omdat tijdens de rui nieuwe slagpennen groeien. Kortwiek de nieuwe pennen als ze volgroeid zijn. Let op want kippen springen vrij hoog, ondanks dat ze gekortwiekt zijn.

Kippen in de rui

Deze dieren zijn een keer per jaar in de rui waarbij het hele verenpak vernieuwd wordt. De rui periode begint meestal in augustus, bij uitzondering al begin juli. Je kippen worden kaal, vermageren en leggen heel weinig of geen eieren. Ze hebben al hun energie nodig voor de aanmaak van nieuwe veren. De rui is bij elke kip anders. De een heeft veel tijd nodig, anderen zijn plotseling bijna helemaal kaal en krijgen meteen nieuwe veren. Schrik niet als het hok opeens vol met veren ligt in deze periode. Gemiddeld duurt de rui twee maanden.

Kippen houden

Be Sociable, Share!
Advertisement