kippen medicijnen

May 8th, 2012 by elisa Leave a reply »


Medicijnen voor je kippen

Denk er aan dat u dieren ook ziek kunnen worden. Voordat je begint met het houden van kippen zorg voor een medicijnkast met medicijnen voor je kippen ingeval ze ziek worden. Kippen brengen naar een dieren arts is erg duur. Je koopt dan liever je medicijnen bij een dierenwinkel. Het is goed een middel tegen bloedluis, Wormmiddelen en medicijn tegen diaree in huis te hebben.

kippen houden

Coccidiose

Cocciden zijn microscopisch kleine, eencellige parasieten die het darmstelsel en de lever van kippen (en andere dieren) aantasten. Cocciden zijn de meest voorkomende parasieten in het darmstelsel van een kip en een veel voorkomende oorzaak van ziekte.

De symptomen van coccidiose (bloederige/slijmerige ontlasting, lusteloosheid, “bolle” houding, vermageren, sterfte) treden meestal. Kan optreden na weersveranderingen, omgevingsveranderingen, een lange autorit, een zeer vieze kooi of bij koorts. In het algemeen wordt het darmkanaal het eerst aangetast, wat in milde gevallen resulteert in diarree. In ernstige gevallen is de ontlasting waterig, en kan er zelfs bloed in de ontlasting voorkomen. De kip droogt hierdoor snel uit, verliest gewicht, wordt lusteloos en wil niet meer eten en/of drinken.

De behandeling van coccidiose

Koudijs tegen Coccidiosis

Anti-Coccidiose van Koudijs kunt u gebruiken ter voorkoming van coccidiose en om coccidiose te behandelen. Geschikt voor pluimvee, duiven en knaagdieren.
•    Voorkom en behandel coccidiose
•    Zeer geschikt voor jonge kuikens en konijnen na het spenen
•    Homeopathisch geneesmiddel
Gebruik anti-coccidiose om coccidiose bij kippen, kuikens, ander pluimvee en konijnen tegen te gaan. Verander de dosis om te voorkomen of de ziekte te behandelen.  Niet gebruiken bij dieren bedoeld voor menselijke consumptie. Schudden voor gebruik en droog en koel bewaren.
Dosering voorkomen: 15ml per 1 liter drinkwater gedurende 3 dagen.
Dosering genezen:  30ml per 1 liter drinkwater gedurende 6 dagen.
Inhoud: 1000ml en 250ml

kippenmedicijn kippenmedicijn
Klik hier Koudijs 1000ml Klik hier koudijs 250ml

Koudijs Ornipar

Gebruik Koudijs Ornipar om snot, ademhalingsmoeilijkheden en luchtwegproblemen bij pluimvee, vogels, duiven en konijnen te behandelen.
Werkt tegen snot, ademhalings- en luchtweg problemen
Geschikt voor: pluimvee, vogels, duiven en konijnen
Gemakkelijk aan het drinkwater toe te voegen
Ideaal om uw dieren ziektevrij de tentoonstelling door te laten komen
Ornipar van Koudijs is een homeopathisch diergeneesmiddel dat vrij is gesteld van registratieplicht. U kunt het daarom gebruiken zonder recept van de dierenarts . Het middel is voor de bestrijding van snot, ademhalingsmoeilijkheden en luchtwegproblemen bij vogels, kippen, pluimvee, duiven en konijnen. Geef Ornipar van Koudijs voor een stressvolle gebeurtenis (zoals een tentoonstelling) en uw dieren hebben nergens last van. Het middel is niet geschikt voor gebruik bij dieren die bedoeld zijn voor consumptie.
Dosering: Per 1 liter drinkwater 15ml gedurende 6 dagen. Goed schudden voor gebruik . Koel en donker bewaren. Bij een ernstige infectie kunt u een dubbele dosering geven.
Inhoud: 1000ml

kippenmedicijn ruikippen
Klik hier koudijs ornipar snot/luchtweg 1000ml Klik hier Klaus Ruihulp

Klaus ruihulp

Klaus ruihulp is effectief en doeltreffend. Het helpt kippen om goed door de rui te komen en veerfouten en groeistoornissen te voorkomen.
Helpt kippen om door de rui te komen
Met extra aminozuren en calcium voor snelle veerontwikkeling
Helpt veerfouten en groeistoornissen voorkomen
Ruihulp voorziet uw dieren van de belangrijkste elementen die tijdens de rui nodig zijn. De aanwezige Methionine bevat de benodigde zwavelhoudende aminozuren. Bovendien bevat de vloeibare Ruihulp een hoog gehalte aan calcium en de hoeveelheid vitamines ondersteunen een uitgebalanceerde rui. Vooral zwakkere dieren hebben hier baat bij.
Klaus ruihulp is ontwikkeld om kippen te helpen sneller nieuwe veren te ontwikkelen tijdens de rui. Het is vloeibaar en wordt toegediend door het te mengen met het drinkwater. Ook vóór en na de rui kan ruihulp worden gebruikt. Het voorkomt groeistoornissen en veerfouten. Klaus Tricom ruihulp bevat een hoog gehalte aan opneembare calcium, vitamines en methionine. Na het toedienen mag het drinkwater 12 uur blijven staan, daarna is het advies om de drinkbak grondig af te wassen en om te spoelen.
Dosering: 20ml op 2 liter drinkwater of 1kg voer
Inhoud: 1000ml

De rui

De rui is een jaarlijks terugkerende vernieuwing van het gevederte. De ren zit dan vol veren die zijn uitgevallen en natuurlijk zijn er andere veren in de plaats gegroeid. De rui duurt ongeveer vier tot acht weken, maar kan bij vroeg ruiende dieren maandenlang aanhouden. Terwijl de rui de leg doet ophouden, vertraagt het door leggen tijdens de rui de voltrekking van dit proces.
De meeste hennen zullen min of meer leggen gedurende het eerste gedeelte van de rui als de veren in een vaste volgorde worden afgeworpen. Tijdens de rui zijn de kippen vatbaar voor het vatten van kou.

 

De rui is een ware aanslag op de gezondheid van de kippen. De kam en de kinlellen worden kleiner en de kop ziet er bleek uit. Voor de opbouw van de nieuwe verenpak is er veer energie en veel eiwit nodig.

 

Symptomen Wormen bij kippen

De kippen kunnen plotseling ziek worden van wormen, zeker als ze al verzwakt zijn door bijvoorbeeld de rui. Meestal gaat het echter geleidelijk. Hoe weet je dat een kip wormen heeft? Of een kip wormen heeft is te herkennen aan een scherp borstbeen, hier horen spieren omheen te zitten; is het borstbeen heel scherp te voelen, dan kun je gerust een wormkuur geven. Het leggen van eieren van de hennen vermindert ook. De koppen verbleken ook bij kippen die wormen hebben.

Er zijn vele soorten ingewandswormen, zoals spoelwormen, lintwormen, haarwormen. Spoelwormen komen het meest voor in de kip. De wormen eten het voedsel op dat eigenlijk voor de kip bestemd was, hierdoor treedt vermagering op.

Wormen leggen eitjes die weer in de ontlasting zitten, deze kunnen erg lang blijven leven, het is daarom ook aan te raden als je kippen wormen hebben kalk in de ren te gooien, zodat de eitjes onschadelijk worden gemaakt.

 

vermex02 vermex02
 Klik hier vermex ontworming 250gr  Klik hier vermex ontworming 750gr

Verm-X Korrel natuurlijke ontworming

Verm-X Korrel is een speciaal ontwikkeld kruidensupplement om inwendige parasieten bij pluimvee op een natuurlijke manier onder controle te houden. Omdat Verm-X 100% natuurlijk is bestaat er geen periode van verminderde ei-productie.
Ontworm uw (huis)dieren regelmatig. Doel is om het dier gezond te houden en de veiligheid van mensen te waarborgen. Er hoeft voorafgaand aan het ontwormen echter geen wormbesmetting aangetoond te zijn. Geef uw dieren preventief medicijnen toe. Bij Tip: Verm-X voor pluimvee is verkrijgbaar als vloeistof en in korrelvorm.

 

wormmiddel wormmiddel
Klik hier Beopar wormmiddel 10ml Klik hier Beopar wormmiddel 100ml

 

Beaphar wormmiddel

Gebruik het beaphar wormmiddel tegen spoel- en haakwormen bij vogels, sierpluimvee, knaagdieren en konijnen. Makkelijk toe te dienen en zeer effectief! Klik op de link voor meer info
Ontworm uw kippen op een natuurlijk manier zodat u nog steeds van verse eieren kunt genieten. Verm-X is 100% natuurlijk en houd de inwendige parasieten onder controle

Ontworm uw kippen op een natuurlijk manier zodat u nog steeds van verse eieren kunt genieten. Verm-X is 100% natuurlijk en houd de inwendige parasieten onder controle

vermex vermex1
 Klik hier Ontworming vloeibaar 500ml  Klik hier Ontworming vloeibaar 250ml

 

Ontworm uw kippen op een natuurlijk manier zodat u nog steeds van verse eieren kunt genieten. Verm-X is 100% natuurlijk en houd de inwendige parasieten onder controle

Binnenverblijf en ren ontsmetten

Is er sprake van Coccidiose dan moet zowel het binnenverblijf als de ren worden behandeld met witte kalk. Deze heeft een ontsmettende werking. oocysten zijn resistent tegen de meeste ontsmettingsmiddelen. Verder is hygiëne in de ren belangrijk. Ook kan men de bovenlaag van de grond verwijderen en vervangen door een nieuwe laag.

Bloedluis vleerluis bestrijding

Vogelspray U2

kippen  kunnen ook ziek worden door ongedierte op de kip zelf of in het hok. U-2 Vloeibaar dient onverdund te worden toegepast.
Maak vooraf het verblijf schoon, wanden en zitstokken. U-2 Vloeibaar kunt u aanbrengen met een kwast of handspuit. Behandel alle delen van het verblijf, zitstokken, wanden, nesten en nestmateriaal, spleten en naden grondig. Na het gebruik de behandelde onderdelen goed laten drogen, vooral aardewerk. Niet toepassen op materiaal of onderdelen van plastic.
U-2 Vloeibaar niet over de vogels spuiten, de insecten behoefen niet direct te worden geraakt. U-2 Vloeibaar kan ook preventief worden gebruikt. Met 500 ml U-2 Vloeibaar kunt u ongeveer twee vierkante meter bestrijden.

 

vinecto finectopl u2bloedluis
 Klik hier Finecto  Klik hier Finecto  Klik hier U-2 1000ml

 

Finecto is voor de behandeling van een besmette kippenhok of vogelverblijf tegen vlooien bloedluizen en hun eitjes. Klik op de links voor meer info.

Tabakstelen

Tabakstelen zijn takken afkomstig van de tabaksplant. Door de geur die de tabstelen produceren blijven mijten en luizen op afstand. Hiermee heeft u een preventieve manier om parasieten te bestrijden. Het beste kunt u ze gebruiken in het nachthok en legnest te voorkoming van mijten, bloedluizen en andere parasieten.

 

tabakstelen u2bloedluis biosil
 Klik hier Tabakstelen  Klik hier U-2 1000ml  Klik hier Biosil

 

Hoe herken je bloedluis bij een kip?

In de warme periode van de zomer komen de bloedluizen het meest voor. Ook al maak je de kippenhokken regelmatig schoon, kan het gebeuren dat de kippen toch bloedluizen hebben. Als de kippen onophoudelijk met de snavel in hun verenkleed wroeten, vooral bij de buik, hebben ze meestal bloedluizen.
Het is een ware lijdensweg als er niet wordt ingegrepen. Ben je nog niet zeker of er bloedluis in het spel is? Pak met je hand de stok waarop de kippen ‘s nachts zitten vast. Het dragen van een handschoen is aan te bevelen. Kijk daarna naar je hand. Als die vol met bloed zit, dan hoef je niet meer te twijfelen. Dat bloed komt namelijk van de bloedluizen die zich vol hebben gezogen met het bloed van de kippen.

Biosil tegen bloedluis

Biosil is een gebruiksklare vloeistof ter bestrijding van bloedluis bij pluimvee en andere siervogels. Biosil spuit u met een vernevelaar in het hok. Lees meer…

 

Bloedluis Vleerluis

Vleerluis bij kippen

Veerluis. Ik zag het aan de achterkant van de kip. Er zat poep op de kont, een dergelijke vieze kont betekend nagenoeg altijd Veerluis. De kip heb ik uit het hok gehaald, en goed op de huid gezocht. En ja, daar liepen heel kleine, bijna transparante diertjes. Op onderstaande foto sterk uitvergroot:  Doe latex handschoenen  aan en was het poep met warmwater gemengt met dettol. Spuit de kip met U2 vogelspray . Vergeet het hok niet te ontsmetten. met bijvoorbeeld finecto

 

PBHspray
Klik hier Keep- Well Klik hier Poultry Zest Klik hier PBH tegen veren pikken

 

Keep- Well. Zijn uw kippen in de rui, of gestopt met leggen? Of hebben ze misschien bleke kammen of Dunne eierschalen? Keep-Well is een 100% natuurlijke formule die gevoerd wordt ter verbetering en ondersteuning van de algemene gezondheid van pluimvee. Voer de korrels voor de dagelijkse gezondheid van uw kippen, ganzen, eenden of ander pluimvee. Keep-Well is een zeer krachtig suplement

Tip: Keep-Well is veilig te gebruiken tijdens de leg.

Poultry Zest wordt speciaal aanbevolen voor de all-round conditie en prestaties. Poultry Zest is een voedingssupplement dat uw vogel helpt snel te herstellen na de rui. Poultry Zest is verrijkt met kurkuma, Gember wortel, fenegriek en anijs met toegevoegde zonnebloem olie. Extra gemakkelijk in gebruik omdat het handige korrels zijn die gemakkelijk door het voer mengen. Iedere verpakking bevat een maatschepje.

Tip: Poultry Zest is veilig te gebruiken tijdens de

 

PBH spray tegen veren pikken en meer

De spray is gemaakt op basis van hertshoornolie. De kenmerkende, afstotende geur van PBH-spray maakt radicaal een einde aan staartbijten en vechten bij varkens, verenpikken bij kippen en staart- en manenbijten bij paarden.Wordt tevens gebruikt voor het weren van vliegen op dieren.

Broedmachine reiniger

Met de Broedmachine reiniger en ontsmetter van brinesea houd uw broedmachine schoon en vrij van ziektekiemen.

Voor gebruikt verdunt u de oplossing. Met 100ml oplossing kunt u 10L reinger aanmaken. U wordt aangeraden  om bij elke nieuwe poging van uitbroeden van de eieren de broedmachine schoon te maken met Brinsea Broedmachine Reiniger. Klik hier Brinsea broedmachine reiniger

Kalkpoten

Kalkpoten worden veroorzaakt door de kalkpootmijt (Cnemidocoptes mutans). De kalkpootmijt is een kleine mijt die je met het blote oog niet kan zien. De mijt leeft tussen de pootschubben, waardoor de schubben open gaan staan. Beginnende kalkpoten kun je herkennen aan de openstaande pootschubben. Bij verder gevorderde kalkpoten ontstaat er een wit/grijze kalkachtige aanslag op de poten. De uitwerpselen van deze mijt zorgen voor de wit/grijze aanslag op de poten van de kip.

Hoe vindt besmetting plaats?

Kippen kunnen besmet raken door andere dieren die kalkpoten hebben, door besmette grond of besmet strooisel.

Hoe kan je kalkpoten voorkomen?

Men zegt dat kalkpoten niet te voorkomen  is, maar je kan wel de kans op kalkpoten verkleinen. Ik vind persoonlijk dat het wel te verkomen is, want de kalkpootmijt leeft het liefst in een vochtige omgeving. Mijn ervaring is dat kippen kalkpoten krijgen als de ren waarin ze vertoeven heel  lang modderig dus vochtig blijft nadat het geregend heeft. Je kippen hok en ren moeten op een zonnige plek staan zodat de grond in de ren snel droogt als het heeft regent. Het moet geen plek zijn waar er teveel schaduw is. Kippenhokken blijven meestal altijd droog dus daar aan licht het niet. Het is wel belangrijk dat je de hokken goed schoonhoud en regelmatig ontsmet.

Wat zijn de gevolgen van kalkpoten?

Kalkpoten kunnen, behalve jeuk, ook ontstekingen veroorzaken. Door de ontstekingen vind er verkalking van de opperhuid plaats. Ook kunnen de ontstekingen leiden tot bloedende poten en in het ergste geval raken de poten verlamd of misvormd.

Hoe moet je kalkpoten behandelen?

Er zijn verschillende manieren om de kalkpoten te behandelen. Wat heel belangrijk is, is dat zowel het hok als de poten goed worden ontsmet met een ontsmettingsmiddel bijvoorbeeld dettol.

Bij de dierenarts betaal je heel duur voor een middeltje tegen kalkpoten.

De volgende manier heb ik toegepast:

Nadat je de poten een aantal minuten in een bak met ontsmettingsmiddel hebt laten weken, kan je voorzichtig met een (tanden)borstel een deel van de korsten verwijderen. Daarna maak je de poten droog en smeer je ze in met een dikke laag vaseline of uiervet. Zet de kip of kippen met kalkpoten in een  kippenhok met gaas op de boden, zodat ze niets aan hun poten blijft plakken vanwege de vaseline.

Sommige kippen houders scheuren vervolgen een aantal repen stof van +/- 30 cm, en wikkelen die om de poten die besmeert zijn met vaseline of uiezalf. Ze beginnen dan boven aan, en gaan dan naar beneden, om de tenen heen en vervolgens knopen ze de repen stof goed vast. Daarom heen brengen ze nog een laag vaseline of uiervet aan. Op deze manier komt er geen zuurstof bij de poten, waardoor de mijt dood gaat.

Kippen houden

Be Sociable, Share!
Advertisement

Comments are closed.