Verse eieren rapen om uit te broeden of te consumeren.
Verse eieren rapen met de kinderen of alleen is heel erg leuk. Het kan een heel leuke activiteit zijn voor kleine kinderen. Heb je hennen en een haan? Dan heb je bevruchte eieren die uitgebroed kunnen worden. Wanneer je de eieren van de kippen verzamelt om op te eten, kan je de eieren 1 keer per dag rapen. Als je de eieren echter verzamelt om uit te gaan broeden, dan is het een goed idee om ze zelfs twee keer per dag te verzamelen. Zo voorkom je dat de eieren vuil worden en dat de hen al op het ei gaat zitten en de ontwikkeling van het ei in gang zet.
Wees voorzichtig tijdens het rapen van de eieren dat de je de eieren niet stuk maak of beschadigd. Zorg ervoor dat de eieren ook niet schudders want de membraan kan beschadigen. Gebruik eenmandje met wat stro in bij het verzamelen om de eieren veilig te vervoeren zonder dat ze gaan rollen en breken. Je handen moeten schoon zijn wanneer je de eieren aanraakt om te voorkomen dat je bacteriën overbrengt. Je kan voordat je de eieren aanraakt het beste reinigen met antibacteriële doekjes. Plaats de eieren niet op een zonnige plek en ook niet op een te koude plek.
Verse eieren gaan wij markeren
Markeer de eieren bij het verzamelen. Wanneer je de eieren verspreid over een aantal dagen verzamelt, is het handig om de eieren van een datum te voorzien en erop te noteren van welk ras de eieren afkomstig zijn. Je kan een markeerstift gebruiken een potlood of een datumstempel-set voor eieren.
Hoe lang kan je de eieren bewaren voordat ze in de broedmachine gaan of onder de broedse hen?
De geraapte eieren kan je 7-10 dagen bewaren voordat je ze laat uitbroeden. Bewaar ze op een temperatuur tussen de 12°C en 15°C in een tochvrije ruimte. Je moet ten minste 24 uur wachten voordat je kan beginnen met het uitbroeden van de eieren omdat anders de kans bestaat dat de eieren niet uitkomen. Als je de eieren bewaart voordat ze worden uitgebroed, moeten ze eens per dag worden gedraaid.
Het is tijd om de eieren uit te zoeken die het meest geschikt zijn om uit te broeden.
Houd er rekening mee dat 40 tot 80% van de eieren daadwerkelijk zal uitkomen en dat de helft hiervan haantjes zullen zijn.
Waar op gaan wij letten?
We gaan letten op de grootte van het ei.
Kies eieren uit met een gemiddelde grootte. Wanneer een ei erg groot is kan het zijn dat het een dubbele dooier bevat. Je kan dit controleren met een schouwlamp. Een gemiddeld kippenei weegt tussen de 53g-63g en een geschikt ei heeft dan ook een gewicht dat hier ergens tussenin ligt.
Kwaliteit van de schaal
Controleer elk ei goed om er zeker van te zijn dat de schaal volledig intact is. Sommige eieren hebben kleine haarscheurtjes. beschadigde eieren broeden niet uit.
Controleer de eieren die u wilt gaan uitbroeden ook op afwijkingen. Eieren met een vreemde, onregelmatige vorm of te ronde eieren niet uitkiezen om uit te broeden.
Ga je de eieren niet uitbroeden maar lekker opeten? dan zijn er hier enkele boeken met heerlijke ei recepten
Klik hier voor het heel assortiment