Site icon Kippen houden

Winter tips voor uw kippen

Winter tips. Wat nu te doen als het vriest?  In de winter maanden kan het heel lastig worden als u kippen hebt in uw tuin of op de volkstuin. U heeft een drinkbakverwarmer nodig zodat het water in hun watertoren niet bevriest. Sommige mensen doen dan warm water in de drinktoren zodat het water erin gaat ontdooien. Doe geen warm water in het torentje omdat het waterdamp geeft die zich op de lellen en kammen van de kippen vastzet en zo voor bevriezing van deze onderdelen zorgt.

In de winter eten kippen veel meer omdat de verbranding sneller gaat. Hierdoor hebben ze ook meer behoefte aan drinkwater. Zorg voor onbeperkt legkorrel of meel en gemengd graan. Geef geen vetbollen of ander voer voor wilde vogels. Zorg ervoor dat ze genoeg te eten en te drinken hebben. U kunt een Automatische watersysteem aanschaffen.

Waarom geen metalen drink bakjes of pannetjes gebruiken in de winter?

Gebruik nooit metalen drink bakjes of pannetjes in de winter. Een kip of dier kan heel snel aan het koude metaal vastvriezen. Stel je voor dat uw kip, maar ook hond, kat of andere vogels vast komt te zitten aan de metalen bak.


Drinkbakverwarmers

Voorkom bevroren kammen en lellen in de winter

Wanneer de temperatuur onder ongeveer 6 graden duikt kunnen de kammen en lellen van de kippen  met lange kammen en lellen  bevriezen. U kunt dit zien doordat de kammen en lellen van de kippen zwart gaan kleuren, ze kunnen uiteindelijk zelfs afsterven. Wanneer een kip vanuit zijn warme kippenhok die warm gehouden is door een aantal slapende kippen en uitwerpselen naar buiten gaat, met dus vocht op zijn kam of lel, dan is er een kans dat deze dan bevriest. En wanneer het dan weer warmer wordt, kunnen deze wonden gaan ontsteken.

Waarom hebben hennen dit probleem niet?

De meeste bevroren lellen en kammen zul je aantreffen bij kippen rassen die van nature al lange lellen en kammen hebben, zoals bijvoorbeeld de Leghorn. Hennen hebben dit probleem niet, omdat zij met hun kopje onder hun vleugel slapen tijdens koude winters.

Voorkomen is beter dan genezen

Wanneer de luchtvochtigheid toeneemt en het erg koud wordt, ontstaat de grootste kans van bevriezing. Zeker wanneer er een slechte ventilatie in het hok is. Om bevroren lellen en kammen te voorkomen moeten de  kippen  in een goede geïsoleerde hokken verblijven.Voor de zekerheid zou u de kammen en lellen kunnen insmeren met vaseline. Dit kun u het beste morgenvroeg doen, of in de avond wanneer het nog licht is.

Voorkom Legnood in de winter

Men spreekt van legnood als een kip een ei moet leggen dat klaar zit in de eileider, maar dat het niet naar buiten geperst kan worden. De hen blijft op het nest zitten in de ‘pinguïnhouding’  Zie foto hierboven. Ze probeert langdurig te persen maar het ei komt niet eruit. Soms is zelfs een kleine uitstulping zichtbaar van de cloaca die deels naar buiten wordt geperst. Het komt ook voor bij oudere kippen. Als ze een ei moeten leggen dat veel groter is dan anders. Een voorbeeld hiervan is eieren met dubbele dooiers of gebroken eieren. Soms kan het zijn dat het ei dwars zit.

Legnood ontstaat meestal door een combinatie van oorzaken

Legnood ontstaat meestal door een combinatie van oorzaken zoals een te lage omgevingstemperatuur, te weinig lichaamsbeweging en/of gebrekkige voeding. 
Het is daarom aan te raden om dagelijks even het legnest te controleren op hennen die zowel over dag als ‘s nachts op het nest blijven zitten, terwijl ze helemaal niet broeds zijn. Indien we niet tijdig ingrijpen kan de hen er zelfs aan sterven.

Hoe geneest de hen?

Plaats de hen apart, weg van bij de andere kippen en bij voorkeur warmer (30 a 35°C is ideaal). Het indruppelen van enkele druppels slaolie in de aarsopening kan het leggen van het ei bevorderen.

Wat te doen wanneer er een stukje cloaca naar buiten hangt?

Wanneer er een stukje cloaca naar buiten hangt, dient de leghen te worden verwijderd van de andere kippen. Deze zouden de uithangende ‘prolaps’ aanpikken waardoor de hen ernstig tot dodelijk verwond wordt.
U kunt bovenstaande symptomen zeker behandelen zodat de kip opnieuw rond kan huppelen. De uitstulping moet gewassen worden met schoon met lauw water. De legdarm moet terug naar binnen. Dat word gedaan  met  huishoudhandschoenen aan Vervolgens  moet de hen stevig worden ingewikkeld met een doek zodat de vleugels en poten gesloten blijven. Speld alles vast en leg de kip op een donkere, warme plaats, bij voorkeur 1 dag zodat de kip voldoende kan rusten. Voor de nacht kunt u haar even laten drinken en eten. De eerstvolgende dag maakt u de doek los en wanneer de legdarm blijft zitten, kunt u haar nog even apart laten scharrelen. Indien het tegen de avond nog steeds goed gaat, dan kan ze ‘s avonds al terug op stok bij de andere kippen.
Het beste is een dierenarts hiervoor te raadplegen.

Hoe kunnen we legnood voorkomen bij jonge en oudere hennen?

Zorg altijd bij jonge kippen dat ze legkorrel krijgen dit omdat de dieren dan altijd een stevige schaal hebben en het ei de juiste vorm heeft.
 Geef kippen na hun 5e levensjaar geen legkorrel meer. Van nature leggen kippen ongeveer maar de eerste 4 jaar van hun leven maar omdat alle ingrediënten voor een ei in legkorrels zitten kunnen kippen terwijl ze 10 zijn nog eieren leggen. Hun is lichaam hierop niet berekend en vergroot men de kans op te grote eieren met dubbele dooiers of de kip kan het sowieso niet meer leggen doordat de legbuis ietwat te smal is geworden. Veroorzaak geen onnodig leed voor uw dieren.

Geef geen leg korrels in de winter, de kippen moeten niet al te koud zitten zorg voor genoeg lichaamsbeweging voor uw dieren!

Zorg ervoor dat kippen in de winter niet al te koud zitten. Normaal gesproken stoppen kippen met eieren leggen in de winter. Als de kippen legkorrels in de winter krijgen leggen ze door. Het is in de winter nu eenmaal moeilijk een goede omgevingstemperatuur te garanderen dus geef  geen legkorrel in de winter dan stopt het leggen vanzelf tot aan de lente.
Geef de kip genoeg lichaamsbeweging door een ruime kippenhok en ren aan te schaffen.

Kippen houden er niet van om in de winter in het sneeuw te lopen

Kippen houden er niet van om in de winter in het sneeuw te lopen. Ze doen het alleen als ze het moeten. Ik heb gemerkt dat de kippen soms het hok niet uitgaan als er voer en water in het hok is. Als het voer en water buiten het hok zijn, dan zijn de kippen verplicht in het sneeuw te lopen naar hun water of voer.

Is verlichting in uw kippenhok nodig?

Het is handig om verlichting voor uw kippen aan te sluiten zodat de dagen in de herfst en winter verlengt worden. Voor mijn kippen heb ik verlichting in hun hok en in de tuin. Kippen eten veel meer in de winter. De verlichting  zorgt ook dat de kippen door blijven leggen in de winter. laat het licht niet te lang aan. Verwarming van het hok is niet nodig, maar wel drinkbakverwarmers die je onder de waterbakken zet als het vriest.

Kippen houden in de winter

Nederlandse kippenrassen zijn winterhard. Je kunt daarom zonder problemen kippen houden in de winter. Toch kan het handig zijn om voor sommige kippenrassen het kippenhok winterproof te maken. Enkele Aziatische rassen, zoals de Serama, hebben namelijk wel moeite met temperaturen onder nul. Het nachthok winterproof maken

De allereerste stap om het nachthok winterproof te maken is om ervoor te zorgen dat er voldoende ventilatie is. Hiermee voorkom je een hoge luchtvochtigheid in het hok. Een hoge luchtvochtigheid kan omslaan in waterdamp wat neerslaat op de kammen en lellen van de kippen. Hierdoor zullen de kopversierselen bevriezen zodra de kippen naar buiten lopen.

Voor de niet winterharde kippenrassen kun je het kippenhok isoleren of licht verwarmen. Maak het nooit te warm maar zorg ervoor dat de temperatuur net boven nul graden blijft. Dit kan je uitstekend regelen met een simpele mechanische thermostaat Voor het gemak zijn er ook complete kippenhokken, inclusief nachthok te koop met verwarming en isolatie. Dit winter ‘nofrost’ kippenhok is hierdoor ideaal voor de kleinere kippenrassen.

 

Klik hier voor al uw drinkbakverwarmers

Kippen houden

Exit mobile version